2022. 03. 02. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Kína új 5 éves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában

Mesterséges intelligencia - Kína új 5 éves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában

Új ötéves robotikai tervet adott ki a pekingi Ipari és Informatikai Minisztérium, melynek célja az innováció előmozdítása.

Kína új 5 éves tervvel állt elő – ezzel kívánja elérni a vezető szerepet a robotika terén. A pekingi Ipari és Informatikai Minisztérium által megjelentetett terv az innováció előmozdítására fókuszál.
 
Kormánya minden jel szerint a robottechnológia és az ipari fejlődés globális vezetőjévé szeretné tenni az országot.
 
A világ legnagyobb piacán hazai és külföldi szerepvállalásról számolt be a Robotika Nemzetközi Szövetség (International Federation of Robotics - IFR) statisztikai osztálya.
 
„Kína messze a legnagyobb robot-piacot jelenti a világon, az éves eladások és az üzemi készlet tekintetében mondta Milton Guerry, a Robotika Nemzetközi Szövetségének elnöke. - Az IFR robotsűrűségi statisztikája igen hasznos mutatója Kína dinamikus fejlődésének, számításba véve a 10 ezer alkalmazottra jutó ipari robotok számát. Kína robotsűrűsége a feldolgozóiparban jelenleg a 9. helyet foglalja el globálisan (246 egység), a korábbi 25-ik (49 egység) értékkel, amelyet 5 évvel ezelőtt láttunk.” Olvasd el: Saját chipeket fejlesztenek a kínai mesterséges intelligencia-cégek
 
Robot-kiállítás 2020-ban Pekingben - a legnépszerűbb kínai robotokból
Robot-kiállítás 2020-ban Pekingben - a legnépszerűbb kínai robotokból
 
Kínában automatizálási verseny folyik
 
A Kínában zajló automatizálási versenyt ma főleg külföldi robotgyártók bonyolítják le, 73 százalékos kombinált piaci részesedéssel. Az elmúlt 8 év némi ingadozását is beleszámítva, ez az arány állandónak bizonyult.
 
2020-ban a külföldről származó – főleg Japánból, Koreából és Európából importált – robotok telepítése erőteljes mértékben nőtt, 24 százalékkal. Ez 123.030 darabot jelent. A szám tartalmazza a Kínában nem helyi beszállítók gyártotta egységeket is.
 
A kínai robotgyártók elsősorban hazai piacukra szállítanak, ahol 2020-ban 27 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek, 45.347 kiszállított egységgel. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-várost építene Kínában egy vállalat
 
Kész a második robotika fejlesztési terv
 
A 2016-2020 közötti időszakot követően tehát Kína most, 2022-ben kiadta a második ötéves fejlesztési tervet a robotikai ipar számára.
 
„A terv komoly, irányadó jelentőséggel bír a kínai robotikai ipar magas színvonalú fejlesztésének elősegítésében a 14. időszakban. A robotok a modern ipar legfontosabb eszközei. Az új ötéves terv a digitális fejlesztést és az intelligens korszerűsítést jelenti Kínában, s elősegíti a globális robottechnológia fejlődését is - mondta el Song Xiaogang, a China Robot Industry Alliance ügyvezető igazgatója és főtitkára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.