2021. 03. 29. - 09:40

Vakokat vezet a mesterséges intelligencia – egy hátizsákból

Vakokat vezet a mesterséges intelligencia – egy hátizsákból

Egy, mesterséges intelligenciával felszerelt hátizsák immár lehetővé teszi a vakok számára, hogy vakvezető kutya és fehér bot nélkül sétáljanak.

Meghökkentő újdonsággal rukkolt elő az amerikai Georgia-i Egyetem kutatócsoportja. A mesterséges intelligenciával ellátott hátizsák azzal a céllal készült, hogy helyettesítse a vakvezető kutyákat és a fehér botot, melyek segítségével a vakok tájékozódnak az utcán vagy bárhol másutt – számolt be az Intel.
 
A vakokat támogató technológia az elmúlt esztendőkben egyre jobban fejlődik, köszönhetően elsősorban az okostelefonos applikációknak. Ezek az alkalmazások azonban - tekintettel a rendelkezésre álló technológiára – a kutatócsoport szerint nem elegendőek. Olvasd el: Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak
 
A segítségnyújtás tökéletesítése érdekében ezért a szakemberek olyan mesterséges intelligencia-rendszert terveztek, amelyet egy kisebb hátizsák magába foglal, s a vak emberek viselhetik, az pedig sokkal jobb támaszt ad nekik a környezetről nyújtott információkkal.
 
A vakok napjainkban főleg botjukkal vagy kutyával tájékozódnak
A vakok napjainkban főleg botjukkal vagy kutyával tájékozódnak
 
A hátizsák egy laptopon futó, intelligens mesterséges intelligencia-rendszert tartalmaz, s fel van szerelve ún. OAK-D kamerákkal, melyek az akadályokkal kapcsolatosak mellett mélységi információkat is szolgáltathatnak.
 
A kamerák az Intel Movidius VPU-ját futtatják és az OpenVINO eszköztár segítségével programozhatók.
 
A hátizsák elemeket is magába foglal. A mesterséges intelligencia-rendszert arra képezték ki, hogy felismerje a tárgyakat, melyeket a vak gyalogos látna, amikor a városban sétál – legyenek azok autók, biciklik, más gyalogosok vagy akár egy lelógó faág. Olvasd el: MI-alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását
 
A rendszer emellett a jellemző terepet is azonosítja, vagyis a járdákat, a füvet, a szegélyeket, illetve számos útjelző táblát. El tud olvasni szavakat és üzenetté alakítja át azokat a felhasználó számára.
 
GPS-készülékkel és egy mikrofonhoz csatlakoztatott vevővel rendelkezik, így a vak ember a Bluetooth fülhallgatón keresztül tud beszélni a rendszerrel és hallgathatja meg annak üzeneteit. 
 
 
A gyakorlatban tehát ez úgy működik, hogy a felhasználó felveszi a hátizsákot és elindul otthonról – akár 8 órán át is távol lehet. A vak ember lehetőségeket is választhat, például, hogy meghallgatja a közvetlen környezetet leíró kommentárt, a rendszer kérdésekre is válaszol.
 
Mindig figyelmezteti a felhasználót az akadályokra, így a járdaszegélyekre, padokra, cserepes növényekre és más emberekre.
 
Előre szól, ha átjáró közeledik, s mivel mélységi információkat is nyújt, arról is szól, hogy az előtte álló út mennyire lejt vagy éppen emelkedik.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.