2022. 01. 11. - 09:45

Mesterséges intelligencia-másodpilóta készült vakoknak

Mesterséges intelligencia-másodpilóta készült vakoknak

Vakok és gyengénlátók számára készült mesterséges intelligencia-másodpilótát mutattak be a Las Vegas-i CES technológiai kiállításon.

A mesterséges intelligencia (MI) számos területen nyújt komoly segítséget, s ez különösen igaz a fogyatékkal élő, mozgásukban vagy egyéb szempontból akadályozott emberekre.
 
A vakok számára eddig is készültek MI-találmányok, melyek igyekeznek megkönnyíteni az életüket. A Las Vegasban megrendezett CES 2022 (Consumer Electronics Show) technológiai kiállításon most egy „mesterséges intelligencia-másodpilótát” mutatott be a Biped svájci startup cég.
 
Az MI-másodpilóta vakoknak és gyengénlátóknak készült, hátizsákként felcsatolható a vállra és 3D kamerákkal filmezi a környezetet. A Biped mesterséges intelligenciája analizálja azt, hogy néhány másodperccel mindig előre észlelje és jelezze az akadályokat.
 
Kiszűri a releváns információkat és a fülhallgatón keresztül továbbított, 3D hangokkal figyelmezteti viselőjét. Olvasd el: Vakokat vezet a mesterséges intelligencia egy hátizsákból
 
biped_1
 
„Ez a szerkezet az autonóm járművek működését tükrözi – magyarázta Mael Fabien, a cég vezérigazgatója, társalapítója. – A Biped figyelmezteti a felhasználót a 12 méterrel előtte levő kerékpárra a haladási útvonalán, de figyelmen kívül hagy olyan tárgyakat, amelyek közelebb vannak, viszont nem áll fenn az ütközés veszélye.”
 
A Bipedet Mael Fabien és Bruno Vollmer 2021 januárjában alapította, miután találkoztak egy hackathon-on, azaz egy nemzetközi kreatív kihívás-eseményen Svájcban.
 
Fabien a hangfeldolgozáson dolgozott, míg Vollmer a számítógépes látás szakértője volt. A Biped projekt Fabien kutatásaiból merít, a kutatópáros arra törekszik, hogy találmányaik pozitív hatással legyenek az emberek mindennapi életére. Olvasd el: Robo-bot - Vakok navigációját javítja a mesterséges intelligencia
 
A vállakon hordható mesterséges intelligencia-másodpilóta nem úgy néz ki, mint egy orvosi eszköz. A Biped 170 fokos látómezővel rendelkezik, súlya kevesebb, mint 950 gramm. Cserélhető akkumulátorral is fel van szerelve, mely több mint 6 órán át üzemel. Csatlakozhat az okostelefon GPS-éhez is, így oda navigálhat, ahová az illető szeretne menni.
 
A CES 2022 kiállításon lezajlott világpremiert követően a Biped csapata bízik benne, hogy az eszköz megkapja az elsőosztályú orvostechnikai eszköz státuszt. Béta tesztelési programot is elindítottak a felhasználói visszajelzések érdekében, mielőtt a terméket – még 2022-ben - nyilvánosan is bemutatnák.
 
Mint azt Fabien elmondta, céljuk, hogy a mesterséges intelligencia-másodpilótát először Svájcban indítsák útjára 2022 második negyedévében, majd pedig az Egyesült Államokban 2023 elején.
 
Az értékesítés terveik szerint vagy közvetlenül, vagy havi előfizetéssel történik majd. Lehetőséget látnak arra is, hogy az egyetemek és a nagyvállalatok Bipedeket kölcsönözzenek a látogatóknak. „Bízunk benne, hogy világszerte jelentős változást érhetünk el a vakok és gyengénlátók életminőség-javítása terén” – fogalmazott a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.