2021. 07. 17. - 08:00

Az eprek alá is bekúszik az új mesterséges intelligencia-robot

Az eprek alá is bekúszik az új mesterséges intelligencia-robot

Az önállóan permetező masina az eperültetvények alá kúszva végzi munkáját. A különös autonóm robotot Hollandiában mutatták be.

Önálló permetező robottal rukkolt elő egy holland cég. A Nispenben székelő, HG Eerenburg epertermesztő vállalat autonóm járművet fejlesztett ki az alagút-szerűen termesztett növények védelmére. Ez azt jelenti, hogy a fóliasátrakban nevelt eprek alatti árkokban közlekedik.
 
A robot önjáró, a talaj fölé 1,25 méterrel függesztett ereszcsatornák alatt halad. Négy kerékkel és négy fúvókával rendelkezik. Nagyjából 1 méter magas és belső égésű motor hajtja. Olvasd el: 2 óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot
 
Az eperültetvények alá is bekúszik az új mesterséges intelligencia-robot
Az eperültetvények alá is bekúszik az új mesterséges intelligencia-robot
 
A permetezés során a robot saját helyét RTK GPS segítségével határozza meg. A gépnek két GPS-gömbje van, egyik elöl, másik hátul – ahhoz, hogy a vétel jó legyen, a vevőknek el kell érni a termés feletti részt, vagyis az alumínium ereszcsatornák fölé kell nyúlniuk. Ezért a GPS-vevőket egy hidraulikusan nyújtható oszlopra helyezik.
 
A mesterségesen intelligens jármű gyors tempóban manőverezik egyikről a másik ösvényre, eközben a GPS-vételt nem is használja. Helyette ilyenkor egy szimulációs programot alkalmaz, 3D kamerával kombinálva. 
 
Az autonóm robot óránként 5,4 kilométert tesz meg, ezzel a sebességgel permetezi a növény-ültetvényeket. Olvasd el: Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia
 
 
Ez azt jelenti, hogy egy 4 hektárnyi üvegház permetezése körülbelül 5 órát vesz igénybe.
 
A szakemberek a növények természetes ellenségei ellen is felhasználnák az önjáró masinát: azokon a permetezés során szabályos szer-dózisokat oszlatnának el.
 
 
L.A.
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.