2020. 11. 09. - 09:40

Mesterséges intelligencia - 2 óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot

Mesterséges intelligencia - 2 óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot

Egy holland epertermelő cég saját permetezőrobotot hozott létre. Bár még csak prototípusnak tűnik, bebizonyosodott, hogy teljesen működőképes és problémamentesen telepíthető.

Saját permetezőrobotot alkotott egy holland vállalat. Az epertermeléssel foglalkozó cég önálló járműve prototípusnak tűnik, ám bebizonyította, hogy tökéletesen működik, s gond nélkül telepíthető, alkalmazható az eperrel teli melegágyakban. A következő lépés az melegágyas üzemek telepítése lesz. Olvasd el: Beltéri, függőleges farmon terem a szamóca
 
Amikor az önálló jármű kiér a melegházból, automatikusan leállítja a permetezést és csökkenti sebességét, 1.8 kilométer per órára. Megkeresi a következő alagutat és halad tovább, az előre programozott útvonal szerint.Így néz ki az önálló eperpermetező - Fotó: Joost Stallen
 
Az elülső és a hátsó kerekek megfordulnak, így a permetező robot beállítja magát a következő útvonalra.
 
Behajt a sorba, s fúvókáival ismét permetezni kezd, 2,4 kilométer per órára növelve a sebességét. Az RTK GPS rendszer a járművet a beállított úton tartja.
 
Az önálló jármű 2 óra leforgása alatt 3 hektárnyi területet képes bepermetezni – ez 16 eper-alagutat, azaz melegházat jelent. Mindegyikben 5 sor eper található.
 
A kezelést minden harmadik napban megismétlik.
 
Mint azt Niels Huijsmans, a Nispen-i Eerenburgban élő termelő elmondta, a műveletet egy egyszerű traktorral és sofőrrel nem lehetne véghezvinni. Ezzel az autonóm járművel azonban nem probléma – csupán beprogramozzák és nem kell miatta aggódni.
 
Huijsmans a robotjárművet okostelefonján keresztül is figyelni tudja. Látja, hogy melyik alagútban van és mit csinál, továbbra is rendeltetésszerűen működik-e. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a permetezőrobot
 
A projekt egyébként akkor indult el, amikor a termelő Huijsmans megkérdezte a holland Kriesels mezőgazdasági gépgyártó céget, mennyire reális egy önvezető szerszámtartó gép megvalósíthatósága. Ez egy esztendővel ezelőtt volt – jegyezte meg Ruud Bierbooms, egyike azoknak, akik közvetlenül részt vettek a jármű fejlesztésében.
 
A két vállalat szorosan együttműködve hozott létre rövid idő alatt egy teljesen működőképes járművet. A keretet és a felfüggesztést a Kriesels fejlesztette ki.
 
A Huijsmans autonóm jármű kereskedelemben nem kapható. Egyelőre védőbevonata sincs, ami arra utalhat, hogy a robot még mindig prototípus. Ugyanakkor, működése és funkcionalitása alapján jóval túlmutat azon.
 
Lehet rá számítani és jól használható a mindennapokban. Alapvetően hibátlanul működik, s ez igen ígéretes egy ilyen jármű sorozatgyártására nézve.
 
Fotó: Joost Stallen
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.