2020. 08. 19. - 09:55

Mesterséges intelligencia - Koronavírus-szakértő lett egy robot

Mesterséges intelligencia - Koronavírus-szakértő lett egy robot

A Ceri névre keresztelt, kétnyelvű, mesterséges intelligenciával foglalkozó robot segít a koronavírus kezelésében és még a hangulatot is megítéli.

Szinte heti rendszerességgel jelennek meg újdonságok a mesterséges intelligencia és a robotika terén. Ilyen a CERi nevű robot is, mely kétnyelvű és Covid-19 szakértő. Olvasd el: Koronavírus-teszteléshez használ mesterséges intelligenciát Izrael
 
A mesterséges intelligencia következő generációja segíti az embereket a koronavírus kezelésében – jelenleg még csak a Cwm Taf Morgannwg Egyetem Egészségügyi Testülete területén. Információkkal szolgál a tünetekről, valamint tájékoztat a Wales-i kormány legutóbbi tanácsairól Covid-19 ügyben – emellett folyamatosan tanítja magát az elhangzott beszélgetések alapján.
 
A digitális asszisztenst valószínűleg szélesebb körben is elterjesztik Wales-szerte, képes meghatározni a felhasználók hangulatát is hét különféle érzelem közül.
 
Az új virtuális asszisztens információkkal szolgál és hangulatot is meghatároz
Az új virtuális asszisztens információkkal szolgál és hangulatot is meghatároz
 
A RiTTa-ból alakították át, mely egy már létező rendszer, s a karantén időszaka előtt fejlesztették ki abból a célból, hogy segítse az embereket a Velindre Kórház rákkezelései folyamatában.
 
Dr. Philip Webb, a Vales Based Healthcare egészségügyi intézmény vezetője elmondta: a CERi robot képes azonosítani, vajon félünk, szégyelljük magunkat, zaklatottak, izgatottak vagyunk vagy esetleg depressziósak, s úgy alkotja meg válaszait, hogy segítsen megnyugtatni és támogatni a felhasználót.
 
Vagyis, ha nem tudunk időpontot foglalni az orvoshoz, vagy igyekszünk egy kisgyermek és egy idős szülő között megosztani a figyelmünket, a CERi nemcsak megadja a szükséges válaszokat, hanem törekszik is megérteni, miért kérdezzük ezeket.
 
A rendszert az IBM-vel és a Meridian IT-vel közösen fejlesztették ki, s először az NHS munkatársainak támogatására használták a londoni Royal Marsden Kórházban.
 
A mesterségesen intelligens robot walesi és angol nyelven is tud, elérhető számítógépen, tableten és okostelefonon is. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíti a távolságtartást
 
Érdekesség még, hogy amennyiben a CERi nem tudja a választ egy speciális kérdésre, maga keres megbízható forrásokból az interneten, hogy egyben magát is tanítsa és pótolja hiányosságait.
 
Dr. Webb elárulta: az első hetekben robot a tesztelése folyik, a színfalak mögött működő operátorokkal – ezek ellenőrzik, hogy megtesz minden tőle telhetőt. Meglepte azonban a kutatókat, milyen mértékben képes a CERi alkalmazkodni.
 
„Reménykedünk abban, hogy a jövőben segítség nélkül is simán futhat. Olyan dolgokat is felvet, melyekről nem is gondoltuk, hogy bele kéne tenni az eredeti modellbe” – mondta dr. Webb.
 
A szakember hozzátette: a felhasználók RiTTa formájában hihetetlenül hasznosnak találták azt. „Amikor valaki rákos, vagy – jelenleg – a koronavírustól tart, millió kérdése lehet, s nem feltétlenül akkor, amikor az orvos azt valóban meg tudja válaszolni. A robot olyan kérdésekre is választ ad, melyeket az ember szégyell megkérdezni kezelőorvosától” – fogalmazott dr.Webb.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.