2022. 07. 07. - 09:10

Betegek vizeletürítését hallgatja a mesterséges intelligencia

Betegek vizeletürítését hallgatja a mesterséges intelligencia

A betanított algoritmus képes azonosítani a rendellenesnek számító vizelést, amely hasznos és költséghatékony módszer lehet az urológiai páciensek megfigyelésére.

Előálltak a kutatók egy mesterséges intelligencia (MI) algoritmussal, amely a vizeletürítés hangja alapján megmondja, beteg-e valaki.
 
Arra képezték ki, hogy a páciensek vizeletürítésének hallgatásával képes legyen azonosítani a kóros áramlásokat – ezzel hasznos és költséghatékony eszköz lehet az urológiai betegek otthoni megfigyelése és kezelése terén.
 
Az újdonságot az Európai Urológiai Szövetség éves kongresszusán mutatták be Amszterdamban.
 
A mélytanulási eszköz neve Audioflow, s mint kiderült, majdnem olyan jó a teljesítménye, mint a klinikákon használt speciális gépé. Sőt, az urológus rezidensekhez hasonló eredményeket ér el a vizeletáramlás felmérésében.
 
A jelenlegi tanulmány a vizelet hangjára összpontosít hangszigetelt környezetben, de a cél olyan alkalmazás létrehozása, amellyel a páciensek otthon is ellenőrizhetik magukat. Olvasd el: Okosvécét fejleszt a mesterséges intelligencia
 
Betegek vizeletürítését hallgatja a mesterséges intelligencia
Betegek vizeletürítését hallgatja a mesterséges intelligencia
 
Meglehetősen gyakoriak az alsó húgyúti tünetek - a húgyhólyag és a húgycső működésével kapcsolatos problémák. Becslések szerint a férfiak 60 százalékát, míg  nők 57 százalékát érintik.
 
A tünetekkel küzdők esetében napjainkban az uroflowmetria a felmérés eszköze: használatakor  a betegeknek gépbe kell vizelniük az ambuláns vizitek során – így rögzíti az áramlással kapcsolatos információkat.
 
A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is korlátokat hozott, a betegek kevésbé fértek hozzá az ellátáshoz. A teszt ráadásul hosszú ideig tart és sorba kell állni hozzá.
 
Az algoritmus kidolgozásában dr. Lee Han Jie és munkatársai vettek részt, akik a Szingapúri Általános Kórházban működtek együtt a mérnöki osztály munkatársaival - 2017 decembere és 2019 júliusa között 534 férfi résztvevőt toboroztak az algoritmus betanítására és validálására. A résztvevők a szokványos uroflowmetriás készüléket alkalmazták egy hangszigetelt szobában és okostelefonnal rögzítették vizeletürítésüket. Olvasd el: Okosvécé - Mesterséges intelligencia segít a betegségek azonosításában
 
A mesterséges intelligencia 220 felvétel segítségével megtanulta megbecsülni az áramlási sebességet, térfogatot és időt - ezek jelezhetik, ha akadály van, vagy ha a hólyag nem működik megfelelően.
 
Arra képezték ki, hogy hallgassa és elemezze a férfiak vizeletáramlását - amely egyébként eltér a nőkétől. Ahhoz, hogy a női vizelet analizálását is megtanulja, külön mintára van szükség.
 
Az eredményeket egy hagyományos uroflowmetriás géppel és egy, 6 urológiai rezidens alkotta csoport elemzésével hasonlították össze, akik külön osztályozták az adatkészletet.
 
A mesterséges intelligencia a felvételek több mint 80 százalékánál egyetértett a hagyományos uroflowmetriával, a kóros áramlások azonosítására szakosodott urológusokkal és külső rezidensekkel összehasonlítva pedig 84 százalékos egyetértési arányt ért el.
 
„Számos területen látható tendencia a gépi tanulás használatára, mivel a klinikusoknak nincs sok idejük. Ugyanakkor, különösen a világjárvány kezdete óta, előtérbe kerül a távorvoslás is. Szerettünk volna olyan módszert kidolgozni, amellyel nyomon követhetjük pácienseinket, hogy lássuk, hogyan teljesítenek a kórházi látogatások között” – mondta el dr. Lee.
 
Hozzátette: komoly előny, hogy minden alkalommal, amikor vécére megy a páciens, van mellette egy tanácsadó. Most azon dolgoznak, hogy az algoritmus akkor is működhessen, ha az átlagos otthoni környezetben háttérzaj van.
 
Az Audioflow-t okostelefonos alkalmazásként vezetik be az alapellátásban dolgozó orvosokon keresztül, így a valós világban is tesztelhető lesz, s különböző zajkörnyezetekben különböző adatkészletekből tanulhat.

„Kényelmesebb a betegek számára, ha az eszköz lehetővé teszik a vizeletáramlás mérését otthon és csökkenti a klinikán várakozás idejét. Ez egy jelentős számú páciens bevonásával végzett vizsgálat, amely ígéretes megközelítést jelent egy otthon használható, hordozható alkalmazás fejlesztésében. Várjuk a valós eredményeket” – mondta el Christian Gratzke, a Freiburgi Egyetemi Kórház urológiai professzora.

Olvasd el ezt is: Bélbaktériumok használatával szűri a szívbetegséget a mesterséges intelligencia

L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.