2020. 11. 12. - 07:48

Okosvécé: mesterséges intelligencia segít a betegségek azonosításában

Okosvécé: mesterséges intelligencia segít a betegségek azonosításában

A vizelet és a széklet elemzésével az okosvécében található mesterséges intelligencia-eszköz képes azonosítani a potenciálisan fennálló betegségeket.

Okosvécét fejleszett ki az OutSense nevű izraeli startup cég: 2,2 millió dollárt gyűjtött a Peregrine Ventures alapítvány egyik fordulója során, hogy befejezhesse az „intelligens WC-csésze” kifejlesztését és tesztelését.
 
Az eszköz célja az egészség figyelése, azzal, hogy a felhasználó vizeletét és székletét azonnal elemzi. Működését a Tárgyak Internete (IoT) technológia teszi lehetővé, melyet a cég fejlesztett ki. Lényegében egy dobozról van szó, mely rögzíthető bármely szokványos vécécsészére, így az egycsapásra okossá válik.
 
Automatikusan aktiválódik és észlel, optikai érzékelői segítségével. Világítóberendezéssel és Wi-Fi-vevővel ellátott autonóm vezérlővel készül. Olvasd el: Okosvécét fejleszt a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Okos érzékelővel látnák el a vécécsészéket, hogy azonosíthassák a betegségeket
Mesterséges intelligencia - Okos érzékelővel látnák el a vécécsészéket, hogy azonosíthassák a betegségeket
 
Célja kezdetben többek között az lesz, hogy azonosítsa a székletben a rejtett vért, kimutassa a kiszáradás és a székrekedés jeleit.
 
A rendszer az eredményeket a felhőbe (Cloud) küldi, ahol a valós idejű elemzést végez az ürülék kémiai és fizikai összetétele alapján az OutSense, számítógépes látásalgoritmusai és mesterséges intelligencia technológiája felhasználásával.
 
Az érzékelő okostelefonhoz csatlakozik, amely lehet a felhasználóé és a gondozóé is, de bármely meghatározott adatrendszerhez kapcsolható.
 
Ha az okosvécé-rendszer rendellenességet észlel, azonnal értesítéseket és eredményeket küld, lehetővé téve a korai kezelést, amennyiben a meghatározott normától bármilyen eltérést tapasztal. Olvasd el: Bizarr - Képes azonosítani a női orgazmust egy algoritmus? 
 
Az emberi ürülék elemzésének jelenlegi módszereivel szemben az OutSense technológiája nem igényli a széklet és a vizelet kezelését, a cég szerint mégis rendkívül pontos és azonnali eredményeket kínálnak.
 
Az alapítványi támogatás lehetővé tette a vállalat számára, hogy elkészítse a WC-re rögzíthető okos eszköz végleges tervét, s kiterjessze Izrael-szerte és külföldön az orvosi vizsgálatokat - az esetleges marketing céljából.
 
A tervek szerint az OutSense 2021-ben indítaná el az engedélyeztetési eljárást az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és más szabályozó testületek jóváhagyása érdekében.
 
Az eszköz klinikai felhasználásai közé tartozik majd a nem látható vér szűrése a székletben, a vastagbélrák korai jeleinek azonosítása, a kiszáradás, a húgyúti fertőzések, a székrekedés és a hasmenés azonosítása és ellenőrzése, amelyek egyébként az idősek állapotromlásának és kórházi kezelésének fő okai közé tartoznak. 
 
Az OutSense azt tervezi: erőfeszítései kezdetben az idősek távfelügyeletére összpontosulnak majd, amely gyorsan növekvő piac, s amely a globális COVID-19 járvány középpontjában is áll.
 
A koncepció igazolása és az OutSense technológiájának kezdeti tesztelése Izraelben már megtörtént.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.