2022. 06. 06. - 08:00

Drónok és műholdak segíthetnek megmenteni a beporzókat

Drónok és műholdak segíthetnek megmenteni a beporzókat

Műholdak és drónok segítségével nyomon lehet követni a virágok elérhetőségét, ami viselkedési tanulmányokkal együtt segíthet a rovarok szemén át látni a világot – állítják a kutatók.

Nagymértékben hozzájárulhatnak a beporzók megmenthéséhez a műholdak és a drónok.
 
Az Exeteri Egyetem kutatói szerint ezek segítségével nyomon követhető a virágok elérhetősége, ami viselkedési vizsgálatokkal is kombinálható, így a világot jobban a rovarok szemével láthatják.
 
„A drónok finom részleteket adhatnak meg nekünk a tájról az egyes virágok szempontjából, s ha ezt a műholdfelvételekkel kombináljuk, megismerhetjük a beporzók számára elérhető táplálékot, igen nagy területen” – mondta el Dunia Gonzales, az Exeteri Egyetem Állatkutatási Központjának munkatársa.
 
Eddig a legtöbb műhold bevonásával végzett kutatás mezőgazdasági tájakra, például az olajrepce-, kukorica- és mandulafarmokra összpontosult. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Robotkaptár mentheti meg a méheket
 
Drónok és műholdak segíthetnek megmenteni a beporzókat
Drónok és műholdak segíthetnek megmenteni a beporzókat
 
„Olyan tájakat kell tanulmányozni, ahol összetett növény- és beporzóközösségek találhatók. Ezek helyenként változnak – a műholdak és a drónok együttes használata meglehetősen jó módja annak, hogy megismerjük ezeket a helyi különbségeket – fejtette ki Gonzales.
 
A beporzó rovarok tevékenységének számos előnye van - különösen az emberek számára, azzal, hogy beporozzák az élelmiszernövényeket. Olvasd el: Mire jó a robotpók?
 
Viselkedésüket és élőhelyüket – valamint az ember által okozott éghajlat- és élőhely-változás hatását - illetően azonban számos dolog továbbra is ismeretlen.
 
„Mivel egyes beporzó fajok, köztük sok vadméh, hanyatlóban vannak, sürgősen szükségünk van ezekre az információkra, hogy ne csak általában a beporzókat óvjuk meg, hanem a fajok sokféleségét is, melyek mindegyike létfontosságú szerepet játszik összetett ökoszisztémákban” – mondta Gonzales.
 
A műholdaktól és drónoktól származó adatok segíthetnek a kutatóknak megérteni, milyen fenyegetésekkel néznek szembe és miként tervezzenek meg a védelmi programokat.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.