2022. 04. 17. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Robotkaptár mentheti meg a méheket

Mesterséges intelligencia - Robotkaptár mentheti meg a méheket

Szakértők szerint évente a bolygó összes méhcsaládjának körülbelül 35 százaléka összeomlik. A mesterséges intelligencia alapú BeeHome robotkaptár ez ellen kíván tenni.

Veszélyben vannak a méhek: szakértők szerint a bolygó valamennyi méhcsaládjának 35 százaléka omlik össze minden esztendőben. Saar Safra, a Beewise vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenség neve kolónia összeomlási rendellenesség, ami akkor fordul elő, amikor a dolgozó méhek elhagyják a kolóniát és a királynőt.
 
Elengedhetetlen, hogy a hanyatlást mielőbb megállítsák. Különösen, hogy az emberek fogyasztotta gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék 75 százaléka a méhek beporzásától függ.
 
A kaliforniai és izraeli irodákkal is büszkélkedő Beewise cég ezért a közelmúltban 80 millió dollárt gyűjtött össze, abban bízva, hogy egy több mint 150 éves technológia – a modern méhkas – újrafeltalálásával megmentheti a méheket, nemcsak az összeomlástól, hanem más fenyegetésektől is. Olvasd el: Okos méhkassal rukkolt elő egy cég
 
Mesterséges intelligencia - Robotkaptár mentheti meg a méheket
Mesterséges intelligencia - Robotkaptár mentheti meg a méheket
 
„Nemcsak a kolóniák összeomlását állítanánk meg, vissza akarjuk fordítani a tendenciát és a korábbi szintre növelni a méhpopulációt a bolygón” – mondta Saar Safra.
 
A Beewise erre egy BeeHome nevű robotkaptárat fejlesztett ki. Napenergiával működik és önállóan képes ellátni a méhek kaptárait.
 
A mesterséges méh-otthon távol tartja a kártevőket, automatikusan gyűjti a mézet, gondoskodik a méhek egészségéről és még a rajzást is megakadályozhatja. Olyan folyamat ez, melyben egyetlen kolónia két vagy több különálló telepre bomlik.
 
A BeeHome 24 méhkaptár tárolására alkalmas. A méhek igényeinek megfelelő robotrendszert rejt. A rovarok a doboz mindkét oldalán ki tudnak menni, a robotrendszer középen található.
 
„A robot valós időben figyeli és azonosítja a méhek igényeit mesterséges intelligencia és számítógépes látás segítségével – magyarázta a szakember. - Például, ha november van és nincsenek lombok, nincs virág. A méhek számára tehát hiányzik a nektár- és virágporforrás. A robot viszont kivesz egy kis táplálékot a készülék edényeiből és megeteti őket.”
 
Az okos méh-otthon azonban nemcsak ételt és vizet biztosít a méheknek, képes elriasztani a kártevőket is. Safra szerint a varroa atkák számítanak a legnagyobb kártevőnek, amelyeket a méhészek igyekeznek elriasztani. Ezek a rovarok hasonlítanak a kullancsokhoz, megtapadnak a méhekben és megfertőzik őket vírusokkal. Az atkákat általában irtószerekkel kezelik. Olvasd el: Mire jó a robotpók?
 
 
„Mi szolgáltatjuk ma az egyetlen megoldást a világon, amely lehetővé teszi a varroa atkák irtását vegyszerek nélkül mondta el Safra. - Hőkezelést alkalmazunk. Lényegében úgy vezetjük fel a fialási kereteket, hogy nincsenek bennük a méhek, majd egy bizonyos hőmérsékletre állítjuk őket, amely nem károsítja a fialást és a méhek lárváját, de elpusztítja a kártevőt”.
 
A Beewise megoldása Safra szerint évente csupán 8 százalékos kolónia-összeomlást eredményez, ami 80 százalékkal mérsékeli az általános méhpusztulást.
 
A méhészek pedig átlagosan 60 százalékkal több mézet tudnak betakarítani a BeeHomes-ból, mint a hagyományos méhész dobozokból.
 
Ráadásul, a BeeHome a szerkezeten belül minden egyes keretre figyelmet fordít. Ez azt jelenti, hogy nem kell megvárnia, amíg egy egész kolónia sok mézet termel – a robotrendszer automatikusan begyűjti az egyes kerekeket, amikor azok megteltek.
 
A robot feloldja a keretet, hogy a méz szabadon folyhasson. Beteszi a centrifugába, amely 8-15 percig forog, attól függően, mennyire ragacsos a méz. Ezután a mézet egy nagy tartályba gyűjtik és a keretet visszaállítják a telepen, hogy tovább folyhasson a mézgyűjtés.
 
Az egyedi megközelítés egyébként számos befektető érdeklődését felkeltette. A cél az eszköz elterjesztése és további fejlesztése.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.