2021. 09. 21. - 09:40

Robo-bot - A vakok navigációját javítja a mesterséges intelligencia

Robo-bot - A vakok navigációját javítja a mesterséges intelligencia

A látássérült és vak emberek többsége a fehér botra hagyatkozva közlekedik, ez az új évszázadban sem változott. Mostanáig, mert kutatók kifejlesztették a „robo-botot”.

A kutatók reményei szerint nagy esély van a vakok által használt fehér bot korszerűsítésére. A látásukban korlátozott emberek fehér bot-alkalmazása egy évszázada nem fejlődött – mostanáig.
 
A tudósok abban bíznak, modernizálni tudják a segédeszközt fejlesztésük segítségével.
 
A mesterséges intelligenciát rejtő robo-bot színes 3D kamerával, érzékelőkkel és „fedélzeti” számítógéppel van felszerelve – ezek együttesen segítik a felhasználót a kívánt helyre irányítással – természetesen úgy, hogy minden akadályt elkerüljön.
 
Bár még mindig vannak problémák, melyeket ki kell küszöbölni a robotpálca bevetése előtt, de nagyrészt már készen áll a való világban történő használatra – mondta el Cang Ye, vezető kutató, a Virginia Commonwealth Egyetem Richmondi Műszaki Főiskolájának professzora. Olvasd el: Vakokat vezet a mesterséges intelligencia egy hátizsákból
 
Bizakodhatnak a vakok - Robo-bot válthatja fel a sima fehér botot
Bizakodhatnak a vakok - Robo-bot válthatja fel a sima fehér botot
 
A segédeszköznek kellően könnyűnek kell lennie ahhoz, hogy felhasználóbarát legyen. Ha a technikai részleteket már finomították, a robo-bot az utolsó teszttel szembesül: elfogadják-e a látássérült emberek. Ye szerint ekkor fog kiderülni, valóban szeretnének-e ilyet használni.
 
Az eszköz célja megkönnyíteni a vakok és látássérültek számára a nagy, ismeretlen beltéri terekben történő közlekedést - ami meglehetősen nagy kihívást jelenthet a látók számára.
 
Azok, akik nem vagy csak részlegesen látnak, már most alkalmaznak technológiát bizonyos szinten és módon. Vannak például telefonos alkalmazások, amelyek a szabadban segítik a navigációt.
 
A korábbi robo-bot verziónak a vak ember elmondhatta, hová akar menni egy épületen belül - ám ez nem volt tökéletes megoldás, hiszen a látássérültek olykor egy teljes fordulatot sem úgy tesznek, mint a látók, ami félrevezetheti a navigációt, az apró pontatlanságok hosszútávon nagy hibát eredményeznek.
 
A kutatók - akik új fejlesztésüket az IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica folyóiratban mutatták be -, most igyekeznek orvosolni az efféle hiányosságokat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-vezérelt cipőkkel közlekedhetnek a vakok
 
A kis színmélységű kamera nemcsak látja az olyan dolgokat, mint az ajtók, lépcsők és más potenciálisan veszélyes akadályok - például túlnyúlások -, hanem meghatározza azt is, hogy milyen messze vannak.
 
Ezen információk felhasználásával, valamint egy speciális érzékelőből származó adatokkal együtt a robo-bot fedélzeti számítógépe pontosan irányíthatja a felhasználót és figyelmeztetheti őt az út során felmerülő akadályokra.
 
A fejlesztés olyan, mint egy vakvezető kutya és egy fehér bot kombinációja – fogalmazott Cang Ye.
 
A kutatók fontosnak tartják azt is, hogy a robotpálca elektronikus alkatrészei tartósak legyenek. A görgő csúcsa valószínűleg elhasználódik, ám Ye szerint ezt le lehet cserélni anélkül, hogy teljesen új eszközt szereznénk be.
 
Jelenleg az eszköz finomítása zajlik, s minden a helyére kerül, már csak az utolsó teszt lesz hátra.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.