2023. 03. 20. - 11:00

Elstartol a 6G 2030-ban - de fontos az 5G kiépítése is

Elstartol a 6G 2030-ban - de fontos az 5G kiépítése is

A következő generációs mobilinternet, azaz a 6G várhatóan elstartol 2030-ban, függetlenül attól, hogy az 5G elterjedtsége még mindig alacsony. Hol tart jelenleg a munka a 6G kapcsán?

Távközlési szakértők nem kételkednek abban, hogy a 6G 2030-ban valóban elindulhat, dacára annak, hogy továbbra sem magas az 5G elterjedtsége.
 
Cikkünk első részében az 5G jelenlegi helyzetéről esett szó, valamint arról, hogy annak kiépítése felgyorsul – erre szükség is lenne, hiszen a fogyasztók körében továbbra is alacsony a használata.
 
Miért beszél tehát az iparág a 6G-ről? 
 
A távközlési hálózatokhoz szabványok szükségesek. Ezek a legjobb esetben globálisan elfogadott műszaki szabályok, amelyek meghatározzák a technológia működését és interoperabilitását az egész világon. Az interoperabilitás két vagy több rendszer együttműködését jelenti.
 
Ezen szabványoknak a kidolgozása és véglegesítése több évbe telhet és számos szereplőt vonnak be a vállalatoktól az akadémikusokig és az ipari testületekig. Ezért gondolkodik rajta annyit az ipar. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
Elstartol a 6G 2030-ban - de fontos az 5G kiépítése is
Elstartol a 6G 2030-ban - de fontos az 5G kiépítése is
 
A 6G szabványokkal kapcsolatos munka már folyamatban van olyan szabványalkotó testületeken keresztül, mint a 3GPP, amely hozzájárult az 5G-hez. Ez azonban most még a kezdeti szakaszban van.
 
„Nos, a 6G számunkra valóban a kutatás szakaszában van” – mondta Sigve Brekke, a Telenor vezérigazgatója a CNBC-nek a közelmúltban.
 
Távközlési vezetők szerint kulcsfontosságú az 5G kiépítésére összpontosítani - még akkor is, ha 6G kutatás folyik. Ennek oka az, hogy a 6G-ről szóló hírek megzavarhatják a fogyasztókat, miközben az 5G terén még mindig szükség van előrelépésre – mondta Howard Watson, a BT technológiai vezetője.
 
„Nekünk, iparágaknak fel kell hagynunk azzal, hogy a 6G-ről beszélgessünk az ügyfelekkel, mert a következő kérdés az, mikor jön a 6G? Nem látok manapság olyan felhasználási eseteket, amelyeket ne tudnánk megtenni az 5G-vel vagy annak közvetlen fejlődésével” mondta Watson, megjegyezve, hogy nem szeretné összekavarni a fogyasztókat és a vállalkozásokat azzal, hogy erre az új dologra, a 6G-re várjanak.
 
A jelenlegi 5G hálózatok közül sok a 4G berendezésekre és technológiára épül. Az üzemeltetők azonban most bevezetik az úgynevezett önálló 5G-t. Ez a 4G-től független technológiát alkalmaz majd és az 5G teljes potenciáljának kiaknázásával kecsegtet. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
Több olyan szoftver is lesz, amely az 5G hálózatokat működteti, segítve ezzel a hatékonyságot, például az adatforgalom kezelését.
 
„A 6G előtt még egy lépés hátravan, amelyet 5G Advanced néven ismerhetünk - néhány éven belül elérhető lesz a piacon” - mondta Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója a CNBC-nek.
 
Lundmark szerint ez javítaná az olyan technológiák élményét, mint a kiterjesztett és a virtuális valóság, sőt még a drónok repülését is támogatná. „Nincs okunk a 6G-re várni” – jegyezte meg.
 
Mit is tud a 6G?
 
Mivel napjainkban a 6G szabványokat még nem határozták meg, nincs igazán világos elképzelés arról, hogyan fog kinézni a technológia.
 
A BT műszaki igazgatója, Watson úgy fogalmazott: „Fontos, hogy üzemeltetőkként legalább elkezdjük jelezni, mi lesz és mi nem. Ez a munka még csak most kezdődött, korai lenne megmondani.”
 
Hozzátette: a 6G fokozott kiberbiztonságot, valamint több mesterséges intelligencia funkciót hoz majd a mobilhálózatba.
 
A Nokia vezérigazgatója, Lundmark megjegyezte: a 6G hálózat „egy nagy érzékelőként működik majd”, amely képes érzékelni a mozgó objektumok méretét, sebességét és irányát. Ez a funkció segíthet automatizált gyárak, sőt vezető nélküli járművek létrehozásában. Olvasd el: Környezetből töltődnek majd a 6G készülékek?
 
6G 2030-ban
 
Számos vezető, köztük a Nokia vezérigazgatója is úgy látja, hogy a 6G 2030-ban bevezetésre kerül. Nick McKeown, az Intel Network and Edge Group vezető alelnöke a CNBC-nek hangsúlyozta: a 6G bevezetése 2030-ban várható, néhány évvel korábban pedig a szabványok jelennek majd meg.
 
A szabványok tekintetében jelenleg is aktívan zajlik a munka és szükség van egy bizonyos mennyiségre - a különböző technológiák tesztelése és szondázása tekintetében -, hogy állást foglaljanak a technológia lényegét illetően – mondta McKeown.
 
A BT műszaki igazgatója megjegyezte, hogy a mobilhálózatok következő generációit rendszerint az olimpia környékén vezetik be. Úgy gondolja, a 6G a 2032-es olimpia környékén indulhat el az ausztráliai Brisbane-ben.
 
Neil Mawston, a Strategy Analytics piackutató cég ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy előrejelzése szerint az első 6G-képes okostelefon 2029-ben fog megjelenni. „A 6G verseny folyamatban van” – jegyezte meg.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.