2022. 04. 27. - 10:35

Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia

Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia

Az egyik leggyilkosabb daganatos betegség a hasnyálmirigyrák, amelynek kezelését szintén forradalmasíthatja a mesterséges intelligencia: képes felismerni a legkorábbi jeleit.

Észlelheti az egyik legtöbb áldozatot szedő hasnyálmirigyrák korai jeleit a mesterséges intelligencia (MI).
 
Az amerikai Cedars-Sinai egészségügyi központ kutatói kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia-eszközt, amely pontosan megjósolta, kinél alakul ki hasnyálmirigyrák – mégpedig annak alapján, milyenek voltak az illető CT-felvételei évekkel a betegség diagnosztizálása előtt.
 
A szakemberek a Cancer Biomarkers folyóiratban tették közzé eredményeiket, melyek az egyik legnehezebb kezelhető rákfajta korai felismerésével segíthetnek megelőzni a halált. Olvasd el: Virtuális daganatok és mesterséges intelligencia lehet a rákkezelés jövője
 
Nincsenek egyedi tünetek - Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia
Nincsenek egyedi tünetek - Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia
 
„Ez a mesterséges intelligencia-eszköz képes volt rögzíteni és számszerűsíteni a hasnyálmirigy-ductalis adenokarcinóma igen finom, korai jeleit a CT-vizsgálatokon, évekkel a betegség előfordulása előtt. Ezeket a jeleket az emberi szem soha nem tudná felismerni” - mondta Debiao Li, PhD, a tanulmány vezető szerzője, az Orvosbiológiai Képalkotó Kutatóintézet igazgatója, a Cedars-Sinai orvosbiológiai tudományok és képalkotás professzora.
 
Li egyben a minimálisan invazív sebészet Karl Storz tanszékén is dolgozik, melyet az orvos George Berci tiszteletére hoztak létre.
 
A hasnyálmirigy-duktális adenokarcinóma nem csupán a hasnyálmirigyrák leggyakoribb típusa, hanem a leghalálosabb is.
 
A betegséggel diagnosztizált emberek kevesebb mint 10 százaléka él 5 évnél tovább a diagnózis vagy a kezelés megkezdése után. Olvasd el: Alakváltó mikrorobotok visznek gyógyszert a rákos sejtekhez
 
A legújabb tanulmányok arról adnak hírt, hogy a rák korai felismerése akár 50 százalékkal is megnövelheti a túlélési arányt. Jelenleg azonban nincs egyszerű módszer a hasnyálmirigyrák korai felismerésére.
 
Ráadásul, a hasnyálmirigyrákosok olyan tüneteket érzékelhetnek – például alhasi fájdalom és megmagyarázhatatlan fogyás -, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, egyéb problémának tulajdonítanak, hiszen ezek a panaszok számos egészségügyi állapot esetén előforulhatnak. 
 
„Nincsenek olyan egyedi tünetek, amelyek biztosíthatnák a hasnyálmirigy-duktális adenokarcinóma korai diagnosztizálását - mondta Stephen J. Pandol orvos, a tanulmány másik szerzője, az alap- és transzlációs hasnyálmirigykutatás vezetője, valamint a Cedars-Sinai Gasztroenterológiai Ösztöndíjprogramjának programigazgatója. -  Ez a mesterséges intelligencia eszköz végül felhasználható lesz a betegség korai felismerésére azoknál az embereknél, akiknél hasi fájdalom vagy egyéb problémák miatt CT-vizsgálatot végeznek.”
 
A kutatók elektronikus orvosi feljegyzéseket tekintettek át, hogy azonosítsák azokat a pácienseket, akiknél az elmúlt 15 évben diagnosztizáltak rákot, s akik 6 hónappal-3 évvel a diagnózis felállítása előtt CT-vizsgálaton estek át. Ezeket a CT-képeket készítésük idején normálisnak tekintették.
 
A kutatócsoport 36 beteget azonosított, akik megfeleltek ezen kritériumoknak, többségüknél hasi fájdalom miatt végeztek CT-vizsgálatot a sürgősségi osztályon. 
 
A mesterséges intelligencia-eszközt arra képezték ki, hogy a hasnyálmirigyrákos betegek prediagnosztikai CT-képeit elemezze, majd összehasonlítsa azokat 36 olyan személy CT-képeivel, akiknél nem fejlődött ki a rák.
 
A kutatók elárulták: a modell 86 százalékos pontossággal azonosította azokat az embereket, akiknél végül hasnyálmirigyrák jelentkezett és azokat, akiknél nem alakult ki betegség.
 
Az MI-modell a hasnyálmirigy felszínének eltéréseit vizsgálta a rákos betegek és az egészséges kontrollalanyok között. Ezen szerkezeti különbségek a hasnyálmirigyrák kialakulása során fellépő molekuláris változások következményei lehetnek.
 
„Bízunk benne, hogy ez az eszköz elég korán el tudja csípni a rákot, s több ember számára lehetővé teheti a daganat műtéti úton történő, teljes eltávolítását” - mondta Touseef Ahmad Qureshi, PhD., a Cedars-Sinai tudósa és a kutatás első szerzője.
 
A szakemberek jelenleg több ezer betegtől gyűjtenek adatokat az Egyesült Államok egészségügyi intézményeiben, hogy tovább tanulmányozzák a mesterséges intelligencia-eszköz előrejelző képességét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.