2020. 10. 11. - 08:00

Fagykárt mér fel a mesterséges intelligencia

Fagykárt mér fel a mesterséges intelligencia

Potenciálisan új eszközt alkottak meg agrártudósok és mérnökök a gabonanövényeket ért fagykárok megvizsgálására, mely mesterséges intelligenciát használ.

Új eszköz állhat rendelkezésére hamarosan a gazdálkodóknak, mely mesterséges intelligencia alkalmazásával méri fel a fagykárokat.
 
Az Adelaide-i Egyetem mérnökei és agrártudósai fejlesztették ki a megoldást jelentő szerkezetet, mely megvizsgálja a gabonanövényeket ért károkat.
 
A kutatások kimutatták: az árpa esetében a fagykárosodást sikeresen meg lehetett állapítani képalkotó technológiával és terahertz hullámok felhasználásával - ezek a mikrohullámú és az infravörös hullámok között helyezkednek el az elektromágneses spektrumon.
 
„Becslések szerint a fagy évente 360 ​​millió dollár közvetlen és közvetett veszteséget okoz az ausztrál gabonatermesztőknek” – jelentette ki Jason Able, az Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Boriskolájának projektvezető professzora. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
Nagy veszteségeket okoz a fagykár - mesterséges intelligencia segíthet felmérni
Nagy veszteségeket okoz a fagykár - mesterséges intelligencia segíthet felmérni
 
A fejlődő növények elemzése fagykár szempontjából meglehetősen nehéz.
 
"Ahhoz, hogy minimalizáljuk a jelentős gazdasági veszteséget, döntő fontosságú, hogy a termelők a fagykárok bekövetkeztét követően döntést hozzanak arról, levágják-e a termést szénának, vagy folytatják annak betakarítását" - mondta a professzor.
 
A kutatók szerint a gabonanövények – így az árpa és a búza - a fagykárosodásra való hajlam széles skáláját mutatják a genetika, a gazdálkodási gyakorlat, a környezeti feltételek és kölcsönhatásaik függvényében.
 
Már az 1 fokos hőmérsékletbeli különbség 10-90 százalékos növekedést eredményezhet a búzában keletkezett fagykár tekintetében. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a permezető robot
 
A kutatók tesztelték, vajon az Elektromos és Elektronikus Mérnöki Iskola Terahertz Mérnöki Laboratóriumának modern képalkotó rendszere alkalmazható-e az árpa- és a búzakalászok átvizsgálására a fagykár szempontjából. A Terahertz hullámok képesek behatolni a növénybe és különbséget tenni a megfelelő és a fagyos szemek között.
 
Mint Able professzor megjegyezte: a fagynak kitett árpa és búza akár napokig nem mutat tüneteket, miután megfagyott. Az új technológia ígéretes abban, hogy azonosítsa a fagykárt, még mielőtt a tünetek egyáltalán láthatóvá válnak.
 
A kutatás azt is kimutatta, hogy a terahertz képalkotás nemcsak megkülönbözteti az egészséges és a fagyott árpa kalászokat, de az eredmények megismételhetők is voltak számos vizsgálat során.
 
Mi több, a technológia képes volt meghatározni az egyes szemcsepozíciókat a kalászok hosszában.
 
Az eszközt terepi alapú eszközzé lehet fejleszteni, melyet a termelők és agronómusok felhasználhatnak a növénytermesztéshez és a fagy okozta veszteségek minimalizálásához – hangsúlyozta Jason Able.
 
„A jelenlegi technológiát a növénynemesítők is fel tudják használni gyorsabb és megalapozottabb szelekciós döntések meghozatalára, sok más mellett az egyik tenyésztési vonal teljesítményével kapcsolatban” – tette hozzá a professzor.
 
Természetesen szükség van további kutatásra és fejlesztésre a terahertz roncsolásmentes vizsgálatok helyszíni telepítéséhez a korai fagykárok miatt. A kutatócsoport szintén tervezi egy működő prototípus kidolgozását a más munkatársakkal folytatott terepi tesztek elvégzéséhez.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.