2021. 07. 13. - 09:20

Videók alapján jósolná meg az emberi viselkedést a mesterséges intelligencia

Videók alapján jósolná meg az emberi viselkedést a mesterséges intelligencia

Az ember számára természetes, hogy előre érzékeli valakinek a viselkedését a testbeszéde alapján – ám a számítógépeknek ez nem ilyen egyszerű. A mesterséges intelligencia ezt most videók alapján tanulja.

Megjósolni valakinek a viselkedését, következő lépését nem olyan nehéz az emberek számára, hiszen arra következtetni lehet testbeszédünk alapján. Lehet, hogy elsőre nem tudjuk, melyik gesztust fogjuk használni, amikor találkozunk valakivel, de a helyzetben már megfelelően reagálunk. A gépek számára ez nem ilyen könnyű.
 
Egy új tanulmány során a Columbia Engineering kutatói olyan számítógépes látástechnikát mutattak be, amely jóval „intuitívabb” érzékelést nyújt a gépeknek abban a tekintetben, mi fog legközelebb történni, az emberek, állatok és tárgyak közötti magasabb szintű asszociációk felmérésével.
 
„Algoritmusunk újabb lépést tesz afelé, hogy a gépek megfelelőbb előrejelzéseket tudjanak adni az emberi viselkedésről, ezáltal jobban össze is hangolják cselekedeteiket a miénkkel” - mondta el Carl Vondrick, a Columbia Egyetem informatikai adjunktusa, a tanulmány vezetője. Olvasd el: "Hazudsz" - Rádióhullámokkal érzékeli az érzelmeket a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia újféle módon jósolja meg, mit tesz az ember következő lépésben
A mesterséges intelligencia újféle módon jósolja meg, mit tesz az ember következő lépésben
 
Eredményeiket a kutatók a számítógépes látás és a mintafelismerésről szóló nemzetközi konferencia keretében mutatták be 2021. június 24-én.
 
Mint azt Vondrick kiemelte, eredményeik számos lehetőséget nyújtanak az ember és a robot közötti együttműködésre, az autonóm járművek és a segítő technológiák fejlesztésére.
 
A szakemberek mai napig a videókon látható akciókat tartják a legpontosabb módszernek arra, hogy a gépek eseményeket jelezhessenek előre. Azután, hogy többezer órányi filmet, sportjátékot és műsorokat elemzett, a rendszer megtanul megjósolni többszáz tevékenységet, a kézrázástól az ököllel történő ütésig.
 
Amennyiben nem tud előrejelezni egy adott cselekvést, megtalálja azt a fogalmat, amely azt leginkább jellemzi, ebben az esetben az „üdvözlés” szót.
 
A prediktív gépi tanulás korábbi kísérletei - beleértve a Columbia csapatának próbálkozásait is -, egyszerre csak egy cselekvés előrejelzésére összpontosítottak. Olvasd el: Lefordítja a macskanyávogást a mesterséges intelligencia?
 
Az algoritmusok eldöntik, hogy egy műveletet ölelésnek, pacsizásnak, kézfogásnak vagy akár cselekvést nem tartalmazó figyelmen kívül hagyásként értékelnek-e. Ám amikor nagy a bizonytalanság, a legtöbb gépi tanulási modell nem képes megtalálni a közös lehetőségeket a potenciális opciók között.
 
Didac Suris és Ruoshi Liu, a Columbia Engineering PhD hallgatói ezért úgy döntöttek, más szemszögből vizsgálják a hosszabb hatótávolságú előrejelzési problémát.
 
„Nem minden jósolható meg előre a jövőben – mondta Suris, a tanulmány társ-szerzője. – Ha egy ember nem tudja előre látni, pontosan mi fog történni, a biztonságra megy és magasabb absztrakciós szinten jósol előre. Algoritmusunk az első, aki ezt a képességet megtanulja, absztrakt módon indokolja a jövőbeli eseményeket.”
 
Suris és Liu szokatlan geometriákat alkalmaztak olyan mesterséges intelligencia-modelleket készítésére, amelyek képesek magas szintű koncepciók szervezésére és megjósolják a jövőbeni emberi viselkedést.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.