2020. 08. 01. - 08:00

Fénysebességgel tanulhatnak a gépek a mesterséges intelligencia-áttörés után

Fénysebességgel tanulhatnak a gépek a mesterséges intelligencia-áttörés után

Felügyelet nélkül és fénysebességgel képesek tanulni a gépek egy új mesterséges intelligencia-áttörést követően – adták hírül a kutatók. A kulcs a foton alapú neurális hálózati processzor.

Komoly áttörést követően már elmondható, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően a gépek immár fénysebességgel tanulhatnak. A foton alapú neurális hálózati processzor teljesítménye ugyanis százszor jobb, mint az elektromos processzoré.
 
A kutatók valódi mérföldkőhöz jutottak a mesterséges intelligencia fejlesztésében azzal, hogy fényt használtak számítások elvégzéséhez az elektromosság helyett. Olvasd el: Józan ész segíti a robotot a navigálásban
 
Az új megközelítés jelentősen javítja a gépi tanulási neurális hálózatok sebességét és hatékonyságát – ez a mesterséges intelligencia egy formája, melynek célja az emberi agy által végzett funkciók megismétlése, annak érdekében, hogy felügyelet nélkül elsajátítson egy feladatot.
 
Mesterséges intelligencia-áttörés: a kulcs a foton alapú neurális hálózati processzor
Mesterséges intelligencia-áttörés: a kulcs a foton alapú neurális hálózati processzor
 
A gépi tanuláshoz jelenleg használt processzorok az összetett műveletek végrehajtása terén némileg korlátozottak, az adatok feldolgozásához szükséges erő miatt. Minél intelligensebb egy feladat, annál bonyolultabb az adat és annál nagyobb az energiaigény. Olvasd el: Érintés nélküli érintőképernyő - a mesterséges intelligencia új dobása
 
Az Egyesült Államokbeli George Washington Egyetem kutatói felfedezték, hogy a fotonok használata az ideghálózati (tenzorszintű) feldolgozó egységekben (TPU-k) meg tudja oldani a korlátozásokat, erősebb és energiahatékonyabb mesterséges intelligenciát hozhat létre.
 
A kutatást leíró dokumentum az Applied Physics Reviews szaklapban jelent meg, s rávilágít arra: a foton alapú TPU 2-3 nagyságrenddel nagyobb teljesítményt nyújt, mint egy elektromos TPU. 
 
„Megállapítottuk, hogy a hatékony optikai memóriát integráló fotonikus platformok ugyanazokat a műveleteket hajthatják végre, mint egy tenzort tartalmazó feldolgozóegység, ám ezek csak egy töredékét fogyasztják és nagyobb átviteli képességgel rendelkeznek” - mondta Mario Miscuglio, a cikk egyik szerzője. Hozzátette: ha megfelelő módon edzik, a (platformok) felhasználhatók az interferencia végrehajtására a fénysebességgel.
 
Az innovatív processzor potenciális kereskedelmi alkalmazásai közé tartozik egyébént az 5G és 6G hálózat, valamint az adatközpontok, amelyek feladata hatalmas mennyiségű adatfeldolgozás végrehajtása.
 
Dr. Miscuglio elmondta: a fotonikus speciális processzorok óriási energiát takaríthatnak meg, javíthatják a válaszidőt és csökkenthetik az adatközpontok forgalmát.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.