2020. 07. 30. - 10:10

Érintés nélküli érintőképernyő – a mesterséges intelligencia új dobása

Érintés nélküli érintőképernyő – a mesterséges intelligencia új dobása

A technológiai újítás mesterséges intelligencia használatával még inkább segíthet abban, hogy csökkenteni lehessen a koronavírus-fertőzés terjedését.

Már nemcsak érintéssel kezelhető, hanem érintés nélküli képernyő is van. Ez a megoldás lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy a jövőbeni járványok terjedését leszorítsák, köztük a koronavírusét.
 
A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan „érintés nélküli érintőképernyőt” fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligencia segítségével előre jelzi a felhasználó szándékát, még mielőtt az illető keze elérné a képernyőt.
 
Ezt a megoldást eredetileg autókhoz tervezték, ám az építő mérnökök rájöttek: a módszernek mesterséges intelligencia alkalmazásával igen széles körű alkalmazásai lehetnek a járvány idején. Olvasd el: A cégek több mint fele automatizálna a koronavírus hatására
 
Az érintés nélküli technológia jelentős előny a járványok terjedésének elkerülésében
Az érintés nélküli technológia jelentős előny a járványok terjedésének elkerülésében
 
Az „előrejelző” érintő technológia utólagosan felszerelhető a meglévő kijelzőkhöz, s könnyedén megelőzi, hogy az érintőképernyőre kórokozók kerüljenek – legyen az egy szupermarket, bankautomata vagy jegyvásárló rendszer.
 
Tanulmányok szerint a koronavírus műanyag és üveg felületeken 2 óra és egy hét közötti időtartamon át megmarad. Vagyis, a nyilvános helyeken elhelyezett érintőképernyők igencsak szerepet játszhatnak a fertőzés terjesztésében – hacsak nincsenek állandóan fertőtlenítve.
 
„Az érintőképernyőket és más interaktív kijelzőket az emberek többsége naponta többször használja, ám például mozgás közben erre nemigen van lehetőség, s ugyanez a helyzet autóvezetés vagy telefonról történő zenehallgatás közben is” – mondta el Simon Godsill, az egyetem mérnöki tanszékének munkatársa.
 
Hozzátette: azt is tudják, hogy bizonyos kórokozók terjeszthetők felületeken, tehát ez a technológia segíthet csökkenteni az ilyen típusú átvitel kockázatát. Olvasd el: Megérkezett az első fertőtlenítő robot
 
A technológia megjósolja, hogy a felhasználó hol szeretné megérinteni a képernyőt, amikor a keze elindul felé. A mesterséges intelligencia és az érzékelők kombinációja valós időben határozza meg a felhasználó szándékát azzal, hogy nyomon követi a kontextuális információkat - így például a felhasználói profilt, a környezeti feltételeket, de szemhéjkövető segítségével is tájékozódik.
 
Más, érintés nélküli technológiák a gesztus-kontrollt is magukba foglalják, ez megtalálható például a Google és Samsung okostelefonok legújabb generációjánál, valamint néhány intelligens tévében.
 
Az ún. haptikus visszacsatolási technológia lehetővé teszi a digitális eszközökkel és a környezetekkel való kapcsolódást, bár ennek fejlesztésére még szükség van.
 
„Technológiánknak számos előnye van, szemben az alapvető közép-interakciós technikákkal vagy a hagyományos gesztusfelismeréssel, mivel támogatja a már rendelkezésre álló interfész-tervekkel történő interakciókat, a felhasználó részéről pedig semmiféle tanulást nem igényel” – mondta el dr. Bashar Ahmad, aki az érintés nélküli képernyő fejlesztését vezette.
 
Mint hozzátette: az MI-vel működő érintés nélküli képernyő olyan rendszerre támaszkodik, mely megjósolja a felhasználó szándékait, s beépíthető mind az új, mind pedig a meglévő érintőképernyőkbe, illetve más interaktív megjelenítési technológiákba.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.