2021. 04. 04. - 08:00

Flörtölni tanulnak a mesterséges intelligencia-algoritmusok

Flörtölni tanulnak a mesterséges intelligencia-algoritmusok

Különféle mesterséges intelligencia-tanulási algoritmusokat tanított flörtölni egy tudós - különös válaszokat eredményezve.

Már flörtölni is igyekszik a mesterséges intelligencia. Kutatók a GPT-3 algoritmus változatait használták arra, hogy megtanítsák az MI-t a romantikus közeledésre. Az eredmények meglehetősen érdekesek.
 
Janelle Shane coloradói kutató a GPT-3 mesterséges intelligencia négy változatát - DaVinci, Curie, Babbage és Ada - képezte ki arra, hogy különféle, flört-stílusú beszélgetéseket kezdeményezzen.
 
A neurális hálózatok - amelyek hasonlóak az emberi agyban lévő kapcsolatokhoz - „megtanulják” a dolgokat, a beszéd és a nyelv mintáinak összehangolásával. Olvasd el: Nő vagy férfi? Megmondja az MI
 
Ezzel a módszerrel hoznak létre tartalmat, amely közel olyan, mintha emberektől származna – persze, az algoritmus nem érti a szövegek értelmét. 
 
Flörtölni tanul a mesterséges intelligencia
Flörtölni tanul a mesterséges intelligencia
 
A GPT-3-at korábban weboldalak készítésére használták, emellett történetek írására. Arra is képesnek bizonyult azonban, hogy embernek álcázza magát az interneten.
 
Shane az algoritmus-változatok közül a DaVinci-t tartotta a leginkább „illetékesnek”, noha ennek a próbálkozásai sem túl tökéletesek. Egy biztos, még van hová fejlődnie.
 
Miközben a mesterséges intelligencia még nem képes tökéletesen hatékonyan flörtölni, használatával már kísérletezik néhány ország az online randevúzás terén.
 
A japán kormány például már bevezette a mesterségesen intelligens párkeresési rendszerek alkalmazását, hogy segítsen az embereknek olyan társat találni, aki illik hozzájuk. Ezzel is igyekeznek kezelni az ország csökkenő népességének problémáját. Olvasd el: Japán mesterséges intelligencia segítségével segítené a randizást
 
Manapság az otthoni hangasszisztensek – így az Amazon Alexája vagy a Google Assistant-je – képesek elemezni egy párkapcsolatot.
 
Az Imperial College Business School tanulmánya azt sugallja: ezen virtuális asszisztensek olyan mértékben fejlődnek, hogy jó eséllyel meg tudják jósolni, melyik kapcsolat lehet sikeres, s megtanulják, hogyan kell beavatkozni a heves vitákba. 
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.