2020. 12. 12. - 08:00

Japán mesterséges intelligencia segítségével segítené a randizást

Japán mesterséges intelligencia segítségével segítené a randizást

Az ázsiai szigetország jó ideje küzd a zuhanó népességszámmal. Szakértők most a mesterséges intelligencia segítségét vennék igénybe, hogy visszafordítsák a tendenciát.

Japán kormánya abban bízik, hogy a mesterséges intelligencia igénybevételével kezelni tudják a csökkenő születésszámot: az MI összeillő embereket kereső rendszere segítséget nyújthat abban, hogy a randevúk sikeresek legyenek s kialakuljanak komoly tervekkel rendelkező párok.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer tehát egyszerűen szólva hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyedülállók megtalálják a szerelmet. Olvasd el: Sikeres lesz a párkapcsolat? Megmondja a mesterséges intelligencia
 
Helyi tisztviselők már elkezdték alkalmazni az MI-t összeillés-kereső rendszerét, hogy összehozzanak embereket, de ezek általában egyszerűek, s gyakran csak olyan kritériumokat vettek figyelembe az eredmények elérése érdekében, mint a jövedelem és az életkor.
 
Mesterséges intelligencia segítené Japában az összeillő emberek találkozását
Mesterséges intelligencia segítené Japában az összeillő emberek találkozását
 
Most azonban a javasolt kormányzati finanszírozás hozzáférést biztosít olyan rendszerekhez, amelyek kifinomultabb technikákat alkalmaznak a potenciális partnerek összepárosításához – tudatta a Yomiuri Shimbun japán lap.
 
A születések alacsony száma a szigetországban rekordot döntött 2019-ben: nagyjából 865 ezer gyermek jött a világra, amely még az előző évhez képest is 5,8 százalékos csökkenést jelentett. Ezzel együtt mérséklődött az esküvők száma és az emberek egyre idősebb korban kötötték össze hivatalosan is életüket.
 
Számos japán prefektúra vezetett be olyan, kifinomult mesterséges intelligencia rendszereket, amelyek figyelembe veszik a hobbikat és az értékeket, s ezzel megpróbálják növelni a születések számát területükön - ám a rendszerek drágák lehetnek. Olvasd el: Nő vagy férfi? Megmondja a mesterséges intelligencia
 
Példának okáért az észak-Tokiói Saitama 15 millió jent költött a 2019 márciusáig tartó pénzügyi évben a rendszerre – ennek ellenére csupán 21 pár házasodott össze ezen a területen.
 
A Yomiuri Shimbun szerint a kormány garantálja a bonyolultabb és ezért sikeresebbnek ígérkező mesterséges intelligencia-rendszerek költségeinek nagyjából 60 százalékát - egy 2 milliárd jen összegű finanszírozási tervből, melyet az ország csökkenő születési arányának leküzdésére vesz igénybe a jövő évi költségvetésben.
 
A kormánybiztos az AFP hírügynökségnek azt mondta: különösen olyan helyi önkormányzatoknak terveznek támogatást felajánlani, amelyek mesterséges intelligenciát alkalmazó mesterképzési projekteket működtetnek vagy indítanak. Abban bíznak, hogy a támogatás segít majd visszafordítani a születési ráta csökkenését.
 
Japán lakossága a Nemzeti Népesedési és Társadalombiztosítási Kutatóintézetének becslése szerint 127 millióról 88 millióra zsugorodik 2065-ig, ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak.
 
A kormánytisztviselők aggódnak, hogy az ország munkaképes korban levő, felnőtt lakossága nem lesz majd képes fedezni az idősebb lakosság jólétének költségeit. Olvasd el: Kiderült, robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
A koronavírus-járvány csak súlyosbította az ország problémáit, a terhességek és a házasságok száma is csökkent.
 
Tetsushi Sakamoto, a csökkenő születésszám témában felelős miniszter 2020 októberében egy konferencián kifejtette: a járvány miatt az emberek különösen megijedtek attól, hogy ilyen időszakban várandósak legyenek, szüljenek és csöppségeket neveljenek.
 
A hivatalos adatok szerint a bejelentett terhességek száma a júliusig tartó három hónapban 11,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg a házasságoké ugyanebben az időszakban 36,9 százalékkal mérséklődött.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.