2023. 08. 18. - 12:00

Futótűzek terjedését segít meggátolni a mesterséges intelligencia

Futótűzek terjedését segít meggátolni a mesterséges intelligencia

Kalifornia már mesterséges intelligenciát alkalmaz a futótüzek észlelésére, mielőtt azok terjedni kezdenének.

Mesterséges intelligenciát vetett be az Egyesült Államok-beli Kalifornia állam a futótüzek észlelésére, hogy meggátolhassa azokat, mielőtt elkezdenének terjedni. A program jelzi a régió több mint 1000 kamerájától származó, lehetséges lángokat.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia képes segíteni az éghajlatváltozás következményein.
 
A kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium (Cal Fire) új programot mutatott be, amely mesterséges intelligencia segítségével észleli a futótüzeket.
 
A San Diego-i Kaliforniai Egyetemmel együttműködésben létrehozott Alert California AI program 1.032, 360 fokban elforgatható kamerából szerez adatfolyamot és mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a kamerák hírcsatornáiban lévő rendellenességeket. Olvasd el: Az MI még időben észreveszi az erdőtüzet
 
Futótűzek terjedését segít meggátolni a mesterséges intelligencia
Futótűzek terjedését segít meggátolni a mesterséges intelligencia
 
Ezt követően értesíti a segélyszolgálatokat és más hatóságokat, hogy ellenőrizzék, indokolt-e reagálni az esetleges tűzesetre.
 
A 2023 júliusában elindított program már legalább egy lehetséges futótűz elfojtásában segédkezett – írta meg a Reuters. Egy kamera állítólag rögzítette, hogy hajnalban felcsapnak a lángok a távoli Cleveland Nemzeti Erdőben, San Diegótól keletre.
 
Az MI észlelte ezt és riasztotta a tűzoltó kapitányt, aki csaknem 60 tűzoltót hívott, köztük hét teherautót, két buldózert, két vízszállító tartálykocsit és két kézi személyzetet. A Cal Fire szerint a lángokat 45 percen belül eloltották. Olvasd el: Mesterséges intelligencia figyelmezteti a tűzoltókat a halálos veszélyre
 
A program repülőgépekről és drónokról készített LiDAR-szkenneléseket használ, hogy pontos, háromdimenziós információkat hozzon létre a szkennelt felületekről – tudatta az Alert California weboldal. Ezt ötvözi a fafajok fizikai tulajdonságaival, hogy többet tudjon meg Kalifornia erdei biomasszájáról és széntartalmáról.
 
A Cal Fire szerint a mélytanulási modell (ML) petabájtnyi adatot hasznosít a kamerákból, hogy különbséget tegyen a füst és a levegőben lévő egyéb részecskék között.
 
A rendszert az egyetem mérnökei fejlesztették ki a kaliforniai DigitalPath cég mesterséges intelligenciájával. A Cal Fire több mint 20 millió dollárt fektetett be a programba az elmúlt 4 évben és további 3 516 000 dollárt szándékozik még erre költeni a közeljövőben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.