2022. 09. 21. - 09:40

Hasnyálmirigyrákot mutat ki a mesterséges intelligencia

Hasnyálmirigyrákot mutat ki a mesterséges intelligencia

Rendkívüli hatékonyságot mutat egy mesterséges intelligencia eszköz a hasnyálmirigyrák azonosítására a CT–n – állítja egy friss tanulmány.

Egy új mesterséges intelligencia (MI) eszköz igen hatékonynak mutatkozik a hasnyálmirigyrák kimutatására a CT-n – tudatták kutatók a Radiology szaklapban megjelent tanulmányban, amely az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) folyóirata.
 
A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb daganat. Ennek a legalacsonyabb az ötéves túlélési aránya a rákbetegségek körében.
 
A korai felismerés a legjobb módja annak, hogy javuljanak a rossz kilátások - az előrejelzések ugyanis jelentősen romlanak, ha a daganat 2 centiméteren túlnő.
 
A CT a legfontosabb képalkotó módszer a hasnyálmirigyrák kimutatására. A 2 centiméter alatti daganatok esetében azonban 40 százalékukat nem veszi észre. Sürgősen szükség van tehát egy hatékony eszközre, amely segít a radiológusoknak hatékonyabban kimutatni a betegséget. Olvasd el: MI segíthet a hasnyálmirigyrák korai azonosításában
 
Hasnyálmirigyrákot mutat ki a mesterséges intelligencia
Hasnyálmirigyrákot mutat ki a mesterséges intelligencia
 
Tajvani kutatók most olyan számítógépes detektáló (CAD) eszközt tanulmányoztak, amely egyfajta, mély tanulásként ismert mesterséges intelligenciát használ a hasnyálmirigyrák kimutatására.
 
Korábban már jelezték, hogy ez az eszköz pontosan megkülönböztetheti a hasnyálmirigyrákot a nem rákos hasnyálmirigytől. Ez a tanulmány azonban arra támaszkodott, hogy a radiológusok manuálisan azonosítják a CT-n a betegséget – ez az ún. szegmentálás. Olvasd el: Észlelheti a hasnyálmirigyrák legkorábbi jeleit a mesterséges intelligencia
 
Az új tanulmányban az MI-eszköz automatikusan azonosította a hasnyálmirigyet, ami fontos előrelépés, tekintve, hogy a hasnyálmirigy több szervet és struktúrát határol, alakja és mérete pedig nagymértékben változik.
 
A kutatók az új eszközt egy belső tesztkészlettel fejlesztették ki, amely 546 hasnyálmirigyrákban szenvedő betegből és 733 kontroll résztvevőből állt. A mesterséges intelligencia-eszköz 90 százalékos  érzékenységet és 96 százalékos specifitást ért el a belső tesztkészletben.
 
A validáció 1.473 egyedi CT-vizsgálatot tartalmazott. Az eszköz 90 százalékos érzékenységet és 93 százalékos specifitást produkált a hasnyálmirigyrák megkülönböztetésében az adott készlet kontrolljaitól. A 2 centiméternél kisebb hasnyálmirigy-rákok kimutatására vonatkozó érzékenység 75 százalékos volt.
 
„A mélytanulási eszköz teljesítménye megegyezett a radiológusokéval - mondta el Weichung Wang, a tanulmány vezető szerzője, Ph.D., a Nemzeti Tajvani Egyetem professzora és az egyetemi Meda Laboratóriumának igazgatója. - A tanulmányban a mélytanulásos számítógépes detektáló eszköz érzékenysége a hasnyálmirigyrákra összehasonlítható volt a radiológusok meglátásaival, függetlenül a tumor méretétől és a stádiumtól.”
 
A CAD eszköz rengeteg információval nyújt segítséget a klinikusoknak, ami felgyorsíthatja a hasnyálmirigyrák azonosítását – jegyezte meg Wang.
 
Kiváló kiegészítőként szolgálhat a radiológusok számára, hogy jóval több hasnyálmirigyrákot fedezzenek fel – tette hozzá Wei-Chi Liao, orvos, Ph.D., a Nemzeti Tajvani Egyetem és a Nemzeti Tajvani Egyetemi Kórházának munkatársa.
 
A kutatók további tanulmányokat terveznek – különösen kíváncsiak az eszköz teljesítményére különféle populációkban.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.