2020. 05. 09. - 08:00

Így teheti a mesterséges intelligencia biztonságosabbá a világot

Így teheti a mesterséges intelligencia biztonságosabbá a világot

Sosem volt még ekkora lehetőség rá, hogy a világ jelentős előnyt kovácsoljon a mesterséges intelligencia használatából.

Mint az sajnos már mindenki számára nyilvánvaló, a koronavírus-járvány csupán néhány hét alatt feje tetejére állította a korábbi, normális életet. Számos üzlet zárta be ajtóit vagy utasította dolgozóit arra, hogy otthonról dolgozzanak.
 
Az állandó, változó helyzethez való alkalmazkodás igencsak kulcsfontosságúvá válik kis és nagy szervezetek fennmaradásához.
 
Ugyanakkor, a koronavírus-járvány új innovációkat is ösztönöz – különösen a mesterséges intelligencia (MI) területén. Íme néhány fontos módja annak, miként hoz lényeges különbséget az MI a közegészségügy javítása és biztonsága terén, miközben a világ az „új normális” életmódhoz igyekszik alkalmazkodni.
 
A mesterséges intelligencia nagymértékben hozzájárulhat a járvány megfékezéséhez
A mesterséges intelligencia nagymértékben hozzájárulhat a járvány megfékezéséhez
 
A mesterséges intelligencia előrejelzi a betegségek terjedését
 
A koronavírussal (Covid-19) kapcsolatos legnagyobb kihívás az, hogy gyorsan terjed. S míg a távolságtartás és a nagy kockázatot jelentő létesítmények bezárása a legjobb megoldásnak tűnik a helyzet kontrollálására, számos terület csak lassan hajtotta végre az efféle intézkedéseket, mert nem értik pontosan a kockázatukat.
 
Izraelben ugyanakkor a Weizmann Tudományos Intézet mesterséges intelligencia-alapú rendszert fejlesztett ki, melynek célja jobban előrejelezni a járvány-kitöréseket a hatóságok számára, így azok proaktívan hozhatnak intézkedéseket a vírus terjedésének enyhítésére.
 
A rendszer kérdőívet használ, mely kulcsfontosságú kérdésekre összpontosít, például az egészségügyi tünetekre és izolációs gyakorlatokra. A válaszokat egy helyalapú algoritmushoz illeszti.
 
Az MI-elemzés ezután előzetesen azonosíthatja a lehetséges magas kockázatú helyeket - ami segítheti a helyi hatóságokat a vírust lassító intézkedések meghozatalában.
 
A mesterséges intelligencia támogatja a központokat
 
Mivel a koronavírussal kapcsolatos hírek folyamatosan uralják a médiát, nem meglepő, hogy a kórházak és az egészségügyi szervezetek minden eddiginél több olyan pácienssel találkoznak, akik attól tartanak: elkapták a betegséget.
 
A virtuális asszisztensek több iparágban enyhítették már az ügyfélszolgálaton dolgozók leterheltségét – s most hasonló eszközök bevezetését tervezik, melyek kifejezetten a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket kezelik. 
 
A mesterséges intelligencia-eszközök közvetlenül beágyazhatók az egészségügyi alkalmazásokba és a weboldalakba.
 
Ennek egyik példája Hyro, az ingyenes COVID-19 virtuális asszisztens, melyet már felkínáltak az egészségügyi szervezeteknek, segítve őket a hívások és a kérdések kezelésében. Megválaszolja a gyakran feltett kérdéseket a koronavírus kapcsán, felméri a tünetek milyenségét és információkat szerez be, olyan hiteles forrásoktól, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy az amerikai járványügyi központ, a CDC.
 
Az ilyen, mesterséges intelligencia-eszközök segítenek csökkenteni az egészségügyi - és más - dolgozók terheit, akik már így is túl vannak terhelve a járvány miatt. Kína már robotokkal szállít ki - olvasd el itt!
 
A cikket folytatjuk.
 
Olvass még több cikket a mesterséges intelligencia és koronavírus kapcsán itt: https://www.nice.hu/mesterseges-intelligencia
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.