2021. 07. 05. - 09:25

Íme a leggyorsabb mesterséges intelligencia a világon – és online elérhető

Íme a leggyorsabb mesterséges intelligencia a világon – és online elérhető

Elérhetővé válik az interneten a világ leggyorsabb mesterséges intelligenciája. Feladata az univerzum 3D-s térképének elkészítése.

Közzétették online a világ legerősebb szuperszámítógépeit az Egyesült Államokban. Komoly jelentőséggel bíró mesterséges intelligencia van benne, amelyet azzal bíznak majd meg, hogy segítsen a számukra legnagyobb kihívást jelentő projektekben - az asztrofizikától kezdve a klíma témakörén keresztül a tiszta energiatechnológiákig.
 
A Hewlett-Packard által épített Cray EX szuperszámítógépet - a Perlmutter-rendszert - a Kaliforniai Nemzeti Energetikai Kutatási Tudományos Számítási Központjában (NERSC) mutatták be, amely a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium része. Az Nvidia chipgyártó szerint – ők szállítják a grafikus hardverei nagy részét – ez a rendszer „bolygó leggyorsabbja”.
 
„A Perlmutter szuperszámítógép nagymértékben inspirálhatja a tudósok és újítók következő generációját, lehetővé téve az Amerikai Energiaügyi Minisztérium további vezető szerepét a tudományos számítás alkalmazásában, legnagyobb kérdéseink megválaszolása céljából” - mondta el David Turk, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának helyettes titkára a szuperszámítógép bemutatásakor. Olvasd el: Mesterséges intelligencia fedezte fel az első krátereket a Marson
 
A tudósok az univerzumot is jobban feltérképeznék a mesterséges intelligencia segítségével
A tudósok az univerzumot is jobban feltérképeznék a mesterséges intelligencia segítségével
 
Hozzátette: amint tovább fejlesztik és telepítik az ilyen számítástechnikai platformokat, nemzeti laboratóriumuk jobb helyzetbe kerül, hogy megoldásokat dolgozzon ki korunk legnehezebb problémáira – mint amilyen az éghajlatváltozás és a kiberbiztonság.
 
A leggyorsabb mesterséges intelligencia tartalmú szuperszámítógépet 6159 Nvidia A100 Tensor Core grafikus feldolgozó egység hajtja. Az Nvidia szerint másodpercenként csaknem négy exaflopp vagy kvintillió lebegőpontos művelet végrehajtására képes.
 
A rendszert – amely a Nobel-díjas Saul Perlmutter asztrofizikusról kapta a nevét - nem kisebb feladat elvégzésére használják majd, mint hogy elkészítse az univerzum 3D-s térképét.
 
Ez magában foglalja majd azt is, hogy képes lesz akár 5000 galaxis képét egyetlen expozícióval rögzíteni – feldolgozza majd ugyanazon laboratórium Sötét Energia Spektroszkópos Eszközének adatait is. Ez a munkafolyamat a kutatók reményei szerint segít jobban megértenünk a sötét energiát és a gyorsuló sebességet. Olvasd el: 50 új bolygót fedezett fel a mesterséges intelligencia
 
A szuperszámítógép egy másik projekt során a szubatomi kölcsönhatásokat vizsgálja majd, zöld energiaforrásokban – a szakemberek abban bíznak: fejlett akkumulátor-tárolási technológiát és potenciálisan új bioüzemanyagokat fejleszthetnek ki.
 
„A hagyományos szuperszámítógépek aligha képesek elvégezni néhány nanomásodperc alatt pár atom szimulációjának előállításához szükséges matematikát, olyan programokkal, mint a Quantum Espresso - mondta Dion Harris, az Nvidia vezető termékmarketing-menedzsere. - Nagyon pontos szimulációik és a gépi tanulás kombinálásával azonban a tudósok több atomot is vizsgálhatnak hosszabb ideig.”
 
A Perlmutter-rendszer A100 tenzormagjai egyedülállóan alkalmasak arra, hogy ebben segítsenek, képesek ugyanis felgyorsítani a kettős pontosságú lebegőpontos matematikát és vegyes pontosságú számításokat is a szimulációkhoz, amelyek a mély tanuláshoz szükségesek – árulta el Dion Harris.
 
Dr. Perlmutter maga mondta: „Igencsak izgalmas időszak előtt állunk – egyesíthetjük a szuperszámítógép-létesítmények erejét a tudománnyal. Ez részben annak köszönhető, hogy a tudomány kifejlesztette képességét a rendkívül nagy mennyiségű adatgyűjtésre és mindet képes egyszerre kezelni”.
 
Hozzátette, pontosan egy ilyen új szuperszámítógépre van szükség ezen adatkészletek kezeléséhez.
 
A kutatók ennek eredményeként új felfedezésekre számítanak a kozmológia, a mikrobiológia, a genetika, az éghajlatváltozás, az anyagtudomány terén és nagyjából minden más területen, ami csak szóba jöhet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.