2021. 09. 14. - 09:30

Jobb klinikai döntéseket hozhat a mesterséges intelligencia, mint az emberek?

Jobb klinikai döntéseket hozhat a mesterséges intelligencia, mint az emberek?

Sosem árt egy második véleményt is meghallgatni – tartja a mondás. Mi a helyzet azonban, ha azt egy számítógép generálja, mesterséges intelligencia használatával?

Vajon jobb kezelési javaslatokkal állhat elő a mesterséges intelligencia, mint egy szakember? Szakértők szerint sosem árt meghallgatni egy másik véleményt is, de kérdés, mi a helyzet, ha azt számítógép és mesterséges intelligencia adja?
 
Egy kanadai mentális egészség-kutató páros úgy véli, lehet jobb a mesterséges intelligencia, mint egy specialista.
 
A Journal of Applied Behavior Analysis szaklapban közzétett tanulmányban Marc Lanovaz, a Montreali Egyetem, valamint Kieva Hranchuk, az Ontario állambeli St. Lawrence College munkatársa a mesterséges intelligencia viselkedési problémák terén történő használatát vizsgálta. Olvasd el: 50 éves kérdésre adott választ napok alatt a mesterséges intelligencia
 
orvosi_kezeles_1
 
„Az orvosok és az oktató szakemberek gyakran nem értenek egyet a viselkedési beavatkozások hatékonyságát illetően. Emiatt a páciensek nem feltétlenül kapják a legmegfelelőbb kezelést” – fejtette ki Lanovaz, a Montreali Egyetem Pszichoedukációs Iskola Alkalmazott Viselkedési Kutatólaboratóriumának vezetője.
 
Ahhoz, hogy jobb módszert találjanak, Lanovaz és Hranchuk, a St. Lawrence viselkedéstudományi és viselkedéspszichológiai professzora 1.024, viselkedési problémák miatt kezelt személytől gyűjtött be adatokat.
 
A kutatók összehasonlították az esetekre vonatkozó következtetéseket, melyeket 5, doktori címmel rendelkező magatartási elemző vont le, illetve a számítógépes modell által készített eredményeket, melyet a két akadémikus gépi tanulással fejlesztett ki.
 
„Az öt specialista az esetek 75 százalékában jutott ugyanazokra a következtetésekre – mondta Marc Lanovaz. – Még fontosabb azonban, hogy a gépi tanulás kevesebb döntési hibát okozott, mint az összes szakember együttvéve.”
 
Tekintettel az igencsak pozitív eredményekre, a következő lépés Lanovaz szerint az lenne, hogy integrálják modelljeiket egy olyan alkalmazásba, mely automatikusan hozhat döntést, vagy visszajelzést adhat a kezelés előrehaladásáról.
 
A cél a kutatók szerint az, hogy a gépi tanulás alkalmazásával megkönnyítések a szakemberek munkáját, nem pedig ténylegesen helyettesítsék azt. Ugyanakkor a kezelésekre vonatkozó döntéseket következetesebbé és kiszámíthatóbbá kell tenni. Olvasd el: Világszerte elhanyagolt, halálos betegségeket kezelhet a mesterséges intelligencia
 
A jövőben az orvosok felhasználhatják a technológiát, hogy segítsen eldönteni, folytassák vagy sem olyan betegségekben szenvedő emberek kezelését, mint az autizmus, az ADHD, a szorongás és a depresszió.
 
„Az egyénre szabott klinikai és oktatási döntéshozatal a pszichológiai és viselkedési kezelés egyik alappillére. Tanulmányunk jobb kezelési lehetőségekhez vezethet emberek milliói számára, akik ilyen típusú szolgáltatásokat vesznek igénybe világszerte” – mondta Marc Lanovaz.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.