2021. 06. 10. - 09:25

Kártevők felismerésében és megfigyelésében segít a mesterséges intelligencia

Kártevők felismerésében és megfigyelésében segít a mesterséges intelligencia

Összefogott két neves vállalat a gyümölcs- és zöldségfélék kártevő-kezelésének javításáért, amely ezúttal a mesterséges intelligencia használatára támaszkodik. 

Immár a kártevők felismerése és megfigyelése is a mesterséges intelligencia egy fontos feladata lehet. A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments vállalat úgy döntött, közös erővel tesz a gyümölcsök és zöldségek épségéért, a kártevő-kezelés minél nagyobb fokú hatékonyságáért.
 
Az együttműködés a Pessl hardver és a szoftver képességeit egyesíti a BASF Digital Farming xarvio Scouting alkalmazásának képfelismerő és elemző tulajdonságaival.
 
A társulás első projektje a szőlő, valamint magvas gyümölcsök, különösen az alma átfogó kártevő-ellenőrzésének és modellezésének fejlesztésére összpontosít – a szőlőmogyoró lepke és az almamoly tevékenységére fókuszál. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a káros fonálféreg-irtásban
 
Mesterséges intelligencia segít a kártevő-felismerésben és megfigyelésben a szőlőskertekben is
Mesterséges intelligencia segít a kártevő-felismerésben és megfigyelésben a szőlőskertekben is
 
A projekt 2021 május elején vette kezdetét. A célja egy teljesen automatizált kártevő-felismerő és megfigyelő szolgáltatás megalkotása, mely kezdetben a xarvio Scoutinghoz kapcsolódik majd Argentínában, Brazíliában, Európában és Indiában. 
 
A második kör során a szójabab, a gyapot és a kukorica növényeket vizsgálják majd meg alaposan, elsősorban a szagot árasztó rovarok szempontjából - ilyen a kukorica ellensége, a gyapottok-bagolylepke és az őszi féreg. A projekt ezek megfigyelésére és modellezésére koncentrál majd.
 
„A gyümölcs- és zöldségtermesztés egyik legnagyobb kihívása időben megszerezni a terepi kártevők megfigyelésére vonatkozó adatokat. Ezek pontosan azonosíthatják a káros vagy kezelhető stádiumot a kártevők életciklusán belül – mondta el Bjoern Kiepe, a BASF Digital Farming agrárgazdasági vezetője. – Azzal, hogy összekapcsoljuk a xarvio Scouting képfelismerését és elemzését a Pessl automatizált iSCOUT kártevőcsapdájával, megoldhatjuk a problémát. A precíziós gazdálkodás elősegíti a növényvédő alkalmazások hatékonyabb felhasználását, ami a gazdálkodók, a fenntarthatóság és a biológiai sokféleség szempontjából is előnyös.” Olvasd el: Egész évben dolgozik a szőlőültetvényen ez a robot
 
Gottfried Pessl, a Pessl Instruments alapítója és vezérigazgatója hozzátette: a kártevők ellenőrzésével nemcsak arra törekszenek, hogy a rovarok típusát és a fertőzött növények számát rögzítsék. A károsodás megelőzését is segítik.
 
Pessl szerint a mesterséges intelligenciára támaszkodó precíziós mezőgazdasági berendezések a terepen levő problémák részletesebb azonosításával jobb döntéshozatalt tesznek lehetővé.
 
„A teljes mértékben autonóm, napenergiával működő iSCOUT rovarcsapda segítségével napi 24 órában figyelemmel kísérhetjük a kártevő-kockázatot, feldolgozhatjuk az adatokat és szinte valós időben elküldhetjük a xarvio SCOUTING-nak képfelismerés céljából. Ez nagymértékben segíti a gazdálkodókat a rovarok jobb megfigyelésében és a megfelelő védekezésben, bárhol és bármikor”- összegezte mondandóját Gottfried Pessl.
 
A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments közös kártevő-felismerő és ellenőrző szolgáltatása a szőlő és magvas gyümölcsök számára várhatóan 2022-től válik elérhetővé.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.