2021. 05. 31. - 09:15

Mesterséges intelligencia - Egész évben dolgozik a szőlőültetvényen ez a robot

Mesterséges intelligencia - Egész évben dolgozik a szőlőültetvényen ez a robot

A szőlőültetvények és gyümölcsösök teljes év során végzendő műveleteivel birkózik meg egy új, autonóm elektromos robot.

Mindent elvégez, amelyet egy esztendő leforgása alatt meg kell csinálni egy szőlőültetvényen vagy egy gyümölcsösben: a szlovén Slopehelper mezőgazdasági robot teljesen autonóm és elektromos, s már elérhető az önjáró robotgépek sorában.
 
Azzal a céllal hozták létre, hogy multifunkcionális robotot biztosítsanak a szőlőültetvényeken és gyümölcsösökben végzett bármilyen tevékenységhez. Ez azt jelenti, hogy permetezéstől a műtrágya kiszórásán, metszésen, mulcsozáson át a betakarításig bármit rá lehet bízni. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Árgus szemmel figyel az új robot a szőlőültetvényen
 
Szőlőültetvényen és gyümölcsösben is kiváló a Slopehelper önjáró robot
Szőlőültetvényen és gyümölcsösben is kiváló a Slopehelper önjáró robot
 
A Slopehelpert úgy alkották meg, hogy nehéz körülmények között is megállja a helyét: teljesen lezárt és vízálló karosszériával készült. Elektromos meghajtású, teljes mértékben lítium akkumulátorokkal működik.
 
Egyetlen töltéssel akár 14 órás munkát is elvégez. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
A navigációhoz ún. differenciális GNSS-t, valamint a mező egyszeri, előzetes földrajzi jelölését használja.
 
A biztonsági célokra és a gyümölcsösök soraiban fellelhető tárgyak azonosítására alkalmazott radar az érett gyümölcsök és szőlők felderítésére is használható, betakarítási célból.
 
Fejlesztői szerint a Slopehelper egyedi robot, mely képes önállóan meghatározni a szőlőültetvényeken és gyümölcsösökben a sor végét, s magától fordul meg U-alakban, hogy a következőt elkezdhesse.
 
A robot lánctalpakkal rendelkezik, hossza 2,6, szélessége 1,6 méter, súlya pedig 1600 kiló. Viszonylag alacsony talajnyomást vált ki és bármilyen irányú lejtővel megbirkózik, több mint 45 fokosakkal is (teljes terhelés mellett ez 40 fok).
 
 
Figyelemreméltó, hogy 2000 kilogrammig képes kezelni a hasznos terheket és ennyit el is tud húzni. Vagyis, szállíthatók vele tartályok, kukák, konténerek, emberek, de gépek és eszközök is.
 
Öt különböző üzemmóddal rendelkezik: autonóm, félig autonóm mód, személyes kezelés, vizuális távirányítás és követés mód.
 
A multifunkcionális robot a tervek szerint 2021 június végéig előrendelhető lesz.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.