2020. 06. 16. - 09:45

Képet cserélt a mesterséges intelligencia

Képet cserélt a mesterséges intelligencia

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft bejelentette: több tucat újságírót elbocsát és a mesterséges intelligenciára cseréli, az MI-t rasszizmussal vádolták meg. Van mit javítani még a technikáján.

A közelmúltban jelentette be a Microsoft, hogy több tucat újságíróját küldi el világszerte, mert munkájukat a mesterséges intelligenciával végezteti el. A Microsoft Híreket és az MSN-t egyre inkább az MI-re bízzák.
 
Mint arról már szó esett, az elbocsátás a Microsoft részéről jelentős mértékben a nyomás része volt, miszerint nekik a mesterséges intelligenciára kell támaszkodniuk a hírek és tartalmak válogatásában, melyek az MSN.com-on, a Microsoft Edge böngészőben és a cég különféle Microsoft News alkalmazásaiban jelennek meg.
 
Most azonban hiba csúszott a gépezetbe: a mesterséges intelligencia nem ismert fel egy színesbőrű énekesnőt.
 
Tökéletesíteni kell a mesterséges intelligencia újságírásban alkalmazását
Tökéletesíteni kell a mesterséges intelligencia újságírásban alkalmazását
 
Az algoritmus nem gyárt eredeti tartalmat, az internetről válogat híreket és ezekkel tölti fel az MSN-t. 
 
A minap a Little Mix zenekar két énekesnőjét, Leigh-Anne Pinnockot és Jade Thirlwall-t összekeverte egymással. Utóbbiról szólt a cikk, de Pinnock képét csatolta hozzá a rendszer – tudatta a The Guardian.
 
A hiba szerencsétlen példa volt arra, amit hosszabb ideje problémaként említenek a szakemberek is: történetesen, hogy a rasszizmus továbbra is fennáll a mesterséges intelligencia algoritmusokban, s nem tökéletesek a színesbőrű emberek felismerésében.
 
Ráadásul a cikk rasszista zaklatásról szólt, mely Jade Thirlwall katolikus iskolájában zajlott, ahová annak idején mindössze három színesbőrű diák járt.
 
Jade Thirlwall az Instagramon szólalt meg a cserével kapcsolatban. Mint mondta, lassan házon belüli poént csinálnak a dologból, mert őt és Leigh-Anne Pinnockot szinte állandóan összekeverik. Megjegyezte: sértő, hogy nem tudnak megkülönböztetni a két nőt egy négytagú csoportból. Tudd meg, hogyan olvas a szerző hangján a mesterséges intelligencia!
 
A Microsoft szóvivője a The Guardiannak azt mondta: a képet kicserélték, amint a vállalat értesült a hibáról, ám a mesterséges intelligenciával működtetett sajtószobájuk hibáját nem kommentálták. 
 
A mesterséges intelligencia technikáján tehát, bár használható szerkesztőként, még szükségesnek tűnik a finomítás. Olvasd el: százszor erősebb szövegírást is tud a mesterséges intelligencia
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.