2022. 10. 16. - 08:00

Készül a mezőgazdasági forradalom: mesterséges intelligencia támogatja az önálló Deere-gépeket

Készül a mezőgazdasági forradalom: mesterséges intelligencia támogatja az önálló Deere-gépeket

A brazil FieldPRO-féle mesterséges intelligencia környezeti adatok segítségével küld parancsokat az autonóm John Deere-gépeknek. Az automatizálás a mezőgazdaságot teljesen forradalmasítja.

Újabb technológiai csavar várható a mezőgazdaságban: vadonatúj mesterséges intelligenciát fejleszt a brazil FieldPRO vállalat, amely környezeti adatok segítségével küld parancsokat az autonóm John Deere gépeknek.
 
A FieldPRO arra számít a következő 10 esztendőben, hogy a mezőgazdaságot teljesen forradalmasítja az automatizálás.
 
Állításuk szerint a piaci előrejelzések alapján az autonóm mezőgazdasági szektor értéke 2027-re meghaladja a 95 milliárd dollárt. Csak a német mezőgazdasági traktoripar 32 ezer autonóm egységet szállított 2021-ben, 2028-ra várhatóan eléri a 45 ezer egységet.
 
A John Deere vállalat 2022 elején kijelentette: célja, hogy minden leszállított nagy traktoron legyen autonómiát lehetővé tevő készlet.
 
Az autonóm járművek önállóan is elláthatnak funkciókat, anélkül, hogy a vezetőfülkében ülnének sofőrök - ám továbbra is a kezelőkre hagyatkoznak, hogy engedélyezzék a terepre való belépést, ami viszont az időjárási viszonyoktól és a telephely talajának minőségétől függ. Olvasd el: Előrukkolt önjáró traktorával az egyik legnépszerűbb gyártó
 
Készül a mezőgazdasági forradalom: mesterséges intelligencia támogatja az önálló Deere-gépeket
Készül a mezőgazdasági forradalom: mesterséges intelligencia támogatja az önálló Deere-gépeket
 
Mesterséges intelligencia a terepi műveletek hatékonyságának javítására
 
A FieldPRO mesterséges intelligencia-alapot fejlesztett ki, amely „megérti” a vidék környezeti viszonyait. Hardverrel, szoftverrel és elemző eszközökkel ellátott autonóm megoldásokat tartalmaz, hogy javítsa a terepi műveletek hatékonyságát és csökkentse a költségeket, meggátolva a tevékenységek nem megfelelő körülmények között történő végrehajtását.
 
A készülék a szerkezetében 14 klíma- és talajérzékelőt rejt, ezekkel figyeli az időjárási és növényi viszonyokat a talaj víz- és tápanyagszintjével együtt - lehetővé téve a termékenység és a termésfejlődés megértését. Mindezt önállóan, emberi beavatkozás nélkül teszi az adatgyűjtéshez vagy karbantartáshoz.
 
A meteorológiai modellekkel integrált időjárás-előrejelzési algoritmus innovatív technikák segítségével biztosít hiperlokális időjárás-előrejelzést - attól a ponttól, ahol az eszközt elhelyezték a farmon.
 
„Már küldtünk automatikus parancsokat a gazdáknak. A következő lépésben az a cél, hogy mesterséges intelligenciabázisunk közvetlenül küldjön parancsokat az autonóm traktoroknak, gépeknek és mezőgazdasági berendezéseknek. Ezzel megoldja, hogy fenntartható és hatékony módon lépjenek a művelt területre" – mondta Ricardo Sodré, a FieldPRO alapítója és vezérigazgatója. Olvasd el: Önjáró traktorok a közeljövőben?
 
„Az ötlet lényege megérteni a gépek viselkedését, így például a traktor csúszását, a szél, hőmérséklet, permetezés közben mért páratartalmat, leszorítóerőt és így tovább. A mesterséges intelligencia ezeket az adatokat a készülékünkből származó mikroklíma-adatokkal kombinálja és egyedi képet alkot a környékről – jegyezte meg Mariana Vianna, a FieldPRO társalapítója.
 
Azzal, hogy megérti a gazdaság területének egyediségét és a terület mikroklímáját, a szoftver parancsokat küldhet az autonóm gépeknek, hogy szántóföldi műveletet hajtsanak végre az inputok optimalizálása, a talaj megőrzése és a lehető legjobb hozam elérése érdekében.
 
Mariana Vianna szerint céljuk állandó visszacsatolási hurkot létrehozni a gépezet és a FieldPRO szoftvere között.
 
A FieldPRO rendszere kompatibilis lesz a John Deere-rel - 2023 első negyedévében válik elérhetővé Dél-Amerikában. Árakról azonban még nem érkezett hír.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.