2022. 01. 10. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Előállt önjáró traktorával az egyik legnépszerűbb gyártó

Mesterséges intelligencia - Előállt önjáró traktorával az egyik legnépszerűbb gyártó

Bemutatta első, teljesen autonóm traktorát a mezőgazdasági gépgyártásban élen járó John Deere vállalat – a debütálásra a Las Vegas-i technológiai kiállításon került sor január első hetében.

Bár önjáró traktorral már több cég és startup állt elő az elmúlt 1-2 esztendőben, a John Deere, amelynek nevét aligha kell bemutatni, eddig nem tette ezt meg.
 
A nagy bemutatóra a 2022-es CES (Consumer Electronics Show) technológiai kiállításon került sor, ahol a sajtókonferencián immár a nagyüzemi gyártásra készen álló autonóm traktorról számolt be a vállalat.
 
A vadonatúj gép a Deere 8R traktorát, a TruSet-kompatibilis vésőekét, a GPS-irányító rendszert és az új fejlett technológiákat ötvözi. Gyártója szerint az autonóm traktor még ebben az évben elérhető lesz a gazdálkodók számára. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és mély tanulás mozgatja a teljesen önálló traktort
 
Mesterséges intelligencia - Önjáró traktort mutatott be a John Deere vállalat
Mesterséges intelligencia - Önjáró traktort mutatott be a John Deere vállalat
 
Az önjáró traktor meghatározott célt szolgál: segítenie kell a Föld lakosságának élelmezését. Szakértők becslései szerint ugyanis a népesség 2050-re elérheti a 10 milliárdot, s ez 50 százalékkal növeli a globális élelmiszerkeresletet is.
 
A gazdálkodóknak ezen kívül kevesebb rendelkezésre álló földterülettel és képzett munkaerővel kell boldogulniuk, azaz táplálniuk a növekvő populációt. Meg kell küzdeniük a gazdálkodásban rejlő változókkal, így például a változó időjárási viszonyokkal és az éghajlattal, a talajminőség változásaival, a gyomok és kártevők jelenlétével.
 
Ezen tényezők mind befolyásolják, hogy a gazdálkodó az év legkritikusabb időszakaiban is gazdálkodhasson.
 
A farmerek dolgát hivatott megkönnyíteni a teljesen autonóm traktor. Hat pár sztereó kamerával rendelkezik, melyek 360 fokos akadályérzékelést és távolságszámítást tesznek lehetővé. Olvasd el: Íme Fehéroroszország önjáró traktorja
 
Az általuk rögzített képek mély neurális hálózaton haladnak keresztül, amely körülbelül 100 ezredmásodperc alatt osztályozza az egyes pixeleket, s attól függően, hogy a gép akadályt észlel-e, meghatározza, tovább mozogjon vagy álljon meg.
 
Az önjáró traktor emellett folyamatosan ellenőrzi a geokerítéshez viszonyított helyzetét, ezzel biztosítva, hogy ott dolgozzon, ahol szükséges. Egy hüvelyknél kisebb pontossággal működik.
 
Ahhoz, hogy használhassák, a gazdálkodóknak csupán a szántóföldre kell szállítaniuk a gépet és autonóm működésre konfigurálni azt.
 
A John Deere Operations Center Mobile segítségével indítható a traktor. Amíg dolgozik, a gazdálkodó elhagyhatja a szántóföldet, hogy más feladatokra koncentráljon, miközben mobileszközéről figyelheti a gép állapotát.
 
 
Az alkalmazás a gazdáknak hozzáférést biztosít élő videókhoz, képekhez, adatokhoz és mérőszámokhoz, s lehetővé teszi számukra a sebesség, a mélység és egyebek beállítását.
 
Bármilyen munkaminőségi rendellenesség vagy gépegészségügyi probléma esetén távolról értesítik a farmereket és módosíthatják a gép teljesítményét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.