2020. 11. 07. - 08:00

Önjáró traktorok a közeljövőben?

Önjáró traktorok a közeljövőben?

Nem csupán önjáró autók, permetezőgépek vagy szőlőszedők könnyíthetik a mindennapokat és a mezőgazdasági munkálatokat a jövőben. Egy együttműködés most az önjáró traktorokat is kilátásba helyezi.

Partner megállapodást kötött a Kubota nevű vállalat az amerikai Nvidia chipgyártóval – együtt fejlesztik ki az önjáró traktorokat. Az Nvidia grafikus feldolgozó egységei, a mesterséges intelligencia és a kamerák segítségével a járművek teljesen önállóan működnek majd. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
A Kubota autonóm traktorai várhatóan hatékony munkaerő-megtakarítási megoldást nyújtanak majd – amely segítene a Japán mezőgazdaságában kialakult munkaerő-hiányon – jelentette a Nikkei Asia.
 
A Kubota-traktorokat Nvidia grafikus feldolgozó egységekkel (GPU) és mesterséges intelligenciával (MI) látják el, s ezeket kamerákkal társítják. Az összegyűjtött adatokat azonnal feldolgozzák.
 
Mesterséges intelligencia - Az önjáró traktor jelentős segítséget jelenthet a munkaerő-hiányra is
Mesterséges intelligencia - Az önjáró traktor jelentős segítséget jelenthet a munkaerő-hiányra is
 
Az Nvidia GPU-ját és MI-jét alkalmazzák majd az időjárási adatok és a termésviszonyok percenkénti elemzésére.
 
A Kubota már 2017-ben megjelentette Agrirobot néven traktorait, amelyek képesek önállóan haladni, radar segítségével, mellyel a környezetet térképezik fel. Nem használtak azonban mesterséges intelligenciát, így az emberi felügyeletre szükség volt.
 
Majd 2020 januárjában a Kubota bemutatta "X traktor" koncepcióját. A futurisztikus modellt egy kiállításra vitték el, melyen új termékeket tettek közszemlére Tokióban. Olvasd el: Pánik ösztönözte a gombaszedő robotok forradalmát
 
Ez a koncepció már tartalmazott mesterséges intelligenciát, sőt elektrifikálás technológiát is. Az úgynevezett „álomtraktor” teljesen önálló, hűen reprezentálja Kubota által elképzelt gazdálkodás jövőjét.
 
Úgy tűnik, hogy a Kubota koncepciója egy lépéssel közelebb került a valósághoz – az Nvidiával való partnerségnek köszönhetően.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.