2021. 12. 30. - 08:30

Kínában akár börtönbe is küldhet a mesterséges intelligencia

Kínában akár börtönbe is küldhet a mesterséges intelligencia

Több ezer ügy átnézését követően immár ügyészek helyettesítésére is képes lehet a mesterséges intelligencia – sőt, vádat is emelhet. A meghökkentő újdonságot Kínában alkották meg.

Kínában a jövőben akár börtönbe is küldhet egy embert a mesterséges intelligencia. Egy új technológiai fejlesztés eredményeképpen ugyanis kínai szakemberek elkészítették a mesterséges intelligenciát, amely képes helyettesíteni az ügyészeket és vádat is emelhet.
 
A gépet, mely „bizonyos mértékig helyettesítheti az ügyészeket a döntéshozatali folyamatban”, Shanghai Pudong, az ország legnagyobb és legforgalmasabb kerületi ügyészsége készítette és tesztelte. A kutatók állítják: az MI több mint 97 százalékos pontossággal emelhet vádat az eset szóbeli leírása alapján – számolt be a South China Morning Post.
 
A mesterséges intelligenciát több mint 17 ezer eset felhasználásával képezték ki, 2015 és 2020 között. Olvasd el: Beszédleíró szoftver a magyar bíróságokon
 
Kínában képes helyettesíteni az ügyészeket és vádat is emelhet a mesterséges intelligencia
Kínában képes helyettesíteni az ügyészeket és vádat is emelhet a mesterséges intelligencia
 
A technológia csökkentheti az ügyészek napi munkamennyiségét, lehetővé téve számukra, hogy a nehezebb feladatokra összpontosítsanak – mondta Shi Yong professzor, a projekt vezetője, a Kínai Tudományos Akadémia big data és tudásmenedzsment laboratóriumának igazgatója.
 
A Shi kutatócsapata által kifejlesztett mesterséges intelligencia-ügyész asztali számítógépen is futhat. Minden egyes gyanúsított esetében az ember által generált esetleírás szövegéből nyert 1000 „vonás” alapján emelhet vádat – ezek jelentős része olyan kicsi vagy absztrakt, hogy számunkra nem is bír különösebb jelentéssel. A „206-os rendszer” névre keresztelt mesterséges intelligencia ezután értékeli a bizonyítékokat. Olvasd el: Feltalált valamit és szabadalmi jogot kapott egy mesterséges intelligencia
 
Jelenleg Sanghaj nyolc leggyakoribb bűncselekménye esetében képes vádat emelni. Ilyen a hitelkártya-csalás, a szerencsejáték-műveletek bonyolítása, a veszélyes vezetés, a szándékos sérülésokozás, a hivatalos szervek akadályozása, lopás, csalás és „veszekedések és provokáció előidézése" – ezt a számos dolgot magába foglaló vádat gyakran használják a nézeteltérések jellemzésére.
 
Fejlesztői szerint a mesterséges intelligencia-ügyész hamarosan erősebbé is válik a frissítések általKépes lesz felismerni a kevésbé gyakori bűncselekményeket és több vádat tud felhozni egy gyanúsított ellen.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.