2020. 05. 21. - 09:45

Új szavakat hoz létre a mesterséges intelligencia

Új szavakat hoz létre a mesterséges intelligencia

Egy korábbi Instagram-mérnök olyan algoritmust hozott létre, mely nem létező szavakat generál. Az új mesterséges intelligencia mesterségesen létrehozott meghatározásokat is kidolgoz rájuk.

A mesterséges intelligencia immár arra is képes, hogy olyan szavakat alkosson meg, amelyek nem léteznek.
 
Az algoritmust egy korábbi Instagram-mérnök fejlesztette ki, aki segített az alkalmazás ajánlási algoritmusának felépítésében.
 
A weboldal új, mesterségesen létrehozott meghatározásokat dolgoz ki nem létező szavak számára. Nézd meg, hogyan készít művészi alkotást a mesterséges intelligencia a képekből!
 
A ThisWordDoesNotExist.com (melynek jelentése: ez a szó nem létezik) olyan új szavakat kreál, mint például a „wacamole” (amikor egy adag gofri tésztát édes kukoricadara keverékkel készítenek el), vagy „prayman” (vezető ember egy társadalomban vagy vállalkozásban).
 
Új szavakat kreál a mesterséges intelligencia
Új szavakat kreál a mesterséges intelligencia
 
A felhasználók megnyomják az oldalon levő gombot, s máris született egy új szó.
 
A weboldalt a San Francisco-i székhelyű fejlesztő, Thomas Dimson fejlesztette ki, a Transformers természetes nyelvfeldolgozó algoritmust és a GPT-2 nyelvi keretet alapul véve.
 
Az algoritmus képes egy darab szöveg betölteni, s az információt annak előrejelzésére használni, milyen szavak következhetnek ebből. Majd olyan írást teremt, amely szinte megkülönböztethetetlen attól, amit egy ember készít.
 
A GPT-2 már korábban szerzett hírnevet magának azzal, hogy azt tartották róla: „túl veszélyes a megjelentetéshez”, ám a kutatók azóta elérhetővé tették a felhasználásra.
 
Az oldal nyolc millió weboldal adatbázisából dolgozik, a Reddit közösségi média leginkább kedvelt tartalmaiból. Az algoritmusok képesek azonosítani, mikor jelenik meg egy szó a másik szó mellett, s azzal, hogy ezen információ alkalmazásával képes új szavakat és mondatokat generálni.
 
Ám más mesterséges intelligenciához hasonlóan ez a rendszer sem tökéletes. A weboldal alján található nyilatkozat elárulja, hogy a szavakat nem vizsgálják felül, s tükrözhetik a készlet problémáit, amelyből az algoritmus tanult.
 
A mesterséges intelligencia rendszereket gyakran kritizálják, ha nem szabályozottak, vagy hadviselésre használják őket, ám tagadhatatlan előnyeik is vannak.
 
Olvasd el, hogyan alkotott nyertes dalt a mesterséges intelligencia!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.