2021. 12. 27. - 09:40

Kissé bizarr lett a világ első mesterséges intelligencia generált karácsonyi dala

Kissé bizarr lett a világ első mesterséges intelligencia generált karácsonyi dala

Mesterséges intelligencia írt meg egy dalt, melyet a kutatók képeztek ki. Feladata az volt, hogy készítsen egy, a karácsonyfa képe ihlette éneket.

Számos karácsonyi dalt ismerünk, amelyben a száncsengő, karácsonyi csilingelés hallatszik be a háttérben, s közülök nagyon sok úgy keletkezett, hogy az emberek körülülték ünnepkor a tüzet – egészen eddig.
 
A Torontói Egyetem kutatói azonban megtanítottak egy neurális hálózatot – mely a komplex mesterséges intelligencia típusa -, hogy írjon egy dalt, melyet a karácsonyfa képe ihletett.
 
Tanulmányukban a szakemberek elmagyarázták, hogyan tanították meg a dallamok komponálására a mesterséges intelligenciát, úgy, hogy 100 órányi online zenét tápláltak be neki. Olvasd el: A kutyák az ünnepi dalokat szeretik?
 
karacsonyienek_1

A programnak több ezer képet biztosítottak, feliratokkal, hogy meghatározott szavakat vizuális mintákhoz tudjon kapcsolni, majd szöveget és zenét hozzon létre, ha kap egy képet.

„Ahelyett, hogy vennénk egy karaokegépet bizonyos dalokkal, otthon elkészíthetjük saját karaokénkat is, úgy, hogy bedobunk néhány érdekes fotót és felkérjük a gépet, generáljon nekünk zenét - mondta el Sanja Fidler, a tanulmány egyik szerzője. – Szerintem ennek végtelen lehetőségei vannak.” Olvasd el: Björk zenéje az idővel változik - Mesterséges intelligencia által

A karácsonyi dal ugyanakkor meglehetősen érdekes lett. Ünnepinek indul, kissé nyájas is, ám kis idő múlva átvált nyugtalanító dallamba.

A vidámság hangulatába valami baljóslatú is keveredik. Egyszóval, a mesterséges intelligenciának még „gyakorolnia kell”, hogy tökéletes karácsonyi dal szülessen, bár tény, hogy az emberek is alkottak már meghökkentő szövegű ünnepi számokat.

Olvasd el ezt is: Mesterséges intelligencia írta a Nirvana új dalát

L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.