2021. 02. 18. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Ígéretes jövő elé néz a 0-24-ben működő, önálló gyümölcsszüretelő

Mesterséges intelligencia - Ígéretes jövő elé néz a 0-24-ben működő, önálló gyümölcsszüretelő

Az utóbbi hónapok egyik legjelentősebb találmánya a gazdálkodás terén a mesterséges intelligencia alkalmazásával működő, izraeli fejlesztésű gyümölcsszüretelő robot.

Mesterséges intelligencia használatával működik önállóan az a drón, mely hatékony gyümölcs-szüretelő robotként mutatott be pár hónapja az izraeli Tevel Aerobotics Technologies cég. Az MI segítségével állapítja meg a termés érettségét, s a szüretről jelentést is készít. Nemcsak nappal, sötétben is dolgozik, vagyis 0-24 órában használható.
 
Megalkotására a Tevel korábban több mint 50 milliárd dolláros összeget kapott közösségi gyűjtésből, ha pedig valóban kereslet lesz a robotra, több mint 33 milliárdos bevétellel számolhatnak. Olvasd el: Önállóan szed bármit - egyre többet ér a mesterséges intelligencia-robot
 
A friss hírek szerint a Kubota vállalat befektet a Tevel cégbe - részt vesz egy „B sorozatú” kockázatfinanszírozási beruházási fordulóban, melynek összege 20 millió dollár a repülő, autonóm gyümölcsszedő robotot fejlesztő cég számára.
 
Mesterséges intelligencia működteti a 0-24-ben működő, önálló gyümölcsszedő robotot
Mesterséges intelligencia működteti a 0-24-ben működő, önálló gyümölcsszedő robotot
 
Az Izraelben 2017-ben alapított Tevel valóban repülő, önálló drón-robotot hozott létre, melyről először 2020 novemberében adott hírt.
 
A találmány a mesterséges intelligenciát és a számítógépes látást ötvözi, fejlett robotikával, repüléstechnikával és korszerű repülésirányítással készült – természetesen az adatfúzió és az észlelés sem jelent számára komolyabb megerőltetést.
 
A Tevel azt tervezi, a repülő gyümölcsszedő 2021-ben kerül kereskedelmi forgalomba. 2020-ban ez a vállalat nyerte meg legjobb tereprobot koncepció díját.
 
A Tevel repülő autonóm robotjai különféle gyümölcsöket képesek szüretelni, köztük almát, őszibarackot, nektarint, körtét, szilvát, citrusféléket és avokádót. Az induló vállalkozás azonban már azon is dolgozik, hogy ritkítási és metszési funkciókkal lássák el a robotot. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
Így, hogy a Kubota befektet a Tevel munkaerő-megtakarítási és automatizálási technológia-fejlesztésének megerősítésébe a gyümölcsszedés területén, lehetővé teszi az ezen technológiákat alkalmazó üzleti vállalkozás elindítását – mely mindenképpen hozzájárul majd a munkaerő-megtakarításhoz és a mezőgazdaság hatékonyságának javításához.
 
A Kubota szerint manapság idénymunkásokat egyre nehezebb találni. Toborozni, képezni, alkalmazni őket és ideiglenes lakhatást biztosítani számukra nem egyszerű feladat.
 
Mindez korlátokat szab a gazdálkodó cégek számára, kockáztatja befektetéseiket és a szezon nyereségességét, valamint azt, hogy képesek legyenek minden gyümölcsüket rövid és versenyképes időn belül leszüretelni.
 
 
A koronavírus megjelenése csak még tovább rontott a fenti helyzeten. A válság súlyosbította a munkaerőhiányt, s növelte a gyümölcstermelés kockázatát azáltal, hogy a migráns munkavállalók elérhetőségét is korlátozta.
 
„A Tevel megoldása elérhető és megbízható ellátási lánc biztosításával növeli a globális élelmezésbiztonságot” – vélekedett a Kubota.
 
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.