2021. 02. 16. - 09:45

Mesterséges intelligencia – 11 másodperc a japán gyümölcsszedő robot rekordja

Mesterséges intelligencia – 11 másodperc a japán gyümölcsszedő robot rekordja

Gyümölcs-betakarító robot prototípusát fejlesztették ki japán kutatók, mely az emberrel azonos sebességgel képes leszedni az érett darabokat.

Újabb, gyümölcsszedésre alkalmas robotot jelentettek meg kutatók. A Japán Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszer-kutatási Szervezet (NARO) a Ritsumeikan Egyetemmel, valamint az autóalkatrész-gyártó Denso Corporation-el együttműködve fejlesztette ki a gyümölcsszedő robot prototípusát, mely legalább olyan gyorsasággal szedi le az érett darabokat, mint egy ember.
 
A japán gyümölcstermesztés nem áll túlságosan jól a munkaerő tekintetében – a meglevők idősödnek, s egyre kevesebben vállalnak feladatot ebben az iparágban. Olvasd el: Önállóan szed bármit - egyre többet ér a mesterséges intelligencia robot
 
Mesterséges intelligencia - Ugyanolyan sebességgel szedi a gyümölcsöt a robot, mint egy ember
Mesterséges intelligencia - Ugyanolyan sebességgel szedi a gyümölcsöt a robot, mint egy ember
 
A kutatók most az R&D projekt keretében fogtak össze, hogy automatizálási technológiákat, mezőgazdasági robotokat készítsenek a gyümölcsösök számára, valamint megvalósítsák az optimális faformát a legideálisabb betakarítás eléréséhez.
 
A robot prototípusa két karral szedi az almát, a japán és a nyugati típusú körtét - miközben vezető nélküli földi navigáció (UGV) segítségével mozog a fák között. A leszedett gyümölcsöket az UGV-vel beállított automatizált tárolóba gyűjti.
 
Mindössze 11 másodperc
 
Amikor a gyűjtőkonténer megtelik, egy üres érkezik a helyére és a robot folytatja a munkát. A prototípus nagyjából 11 másodperc alatt szed le egy gyümölcsöt a fáról, ugyanezzel a sebességgel dolgozik egy ember is – írta a NARO.
 
A projektcsoport optimális faformákat és ültetési technikákat is kifejlesztett az automatizált műveletekhez 9 féle gyümölcsfánál – citrusféléknél és almánál. Így például V alakú fákat és egyéb formájú fasűrítési ültetési technikákat. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
 
A kutatócsapat különféle célokra használt vezető nélküli földi járművek (UGV-k) kutatásával és fejlesztésével, valamint automatizált betakarító robotokkal is foglalkozik, melyek jól működnek ezekkel a faformákkal.
 
A projekt keretében a Ritsumeikan Egyetem fejlesztett szoftvert a gyümölcsök helyzetének azonosítására és az érő gyümölcsök megítélésére, érzékelők felhasználásával. A Denso Corporation a betakarító robot hardverének elkészítését vállalta magára.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.