2021. 04. 18. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Lézerrel irtja a gyomot egy új robot

Mesterséges intelligencia - Lézerrel irtja a gyomot egy új robot

Önjáró, gyomirtó mezőgazdasági robottal rukkolt elő egy vállalat – a mesterségesen intelligens gép erőteljes lézerrel tünteti el a kárt okozó növényzetet.

Az EU által támogatott WeLASER projekt keretében hozták létre azt az autonóm mezőgazdasági robotot, mely a lézer erejével irtja a gyomot a földeken.
 
A cég célja az volt, hogy úttörő technológián alapuló, vegyi anyagokat nem alkalmazó gyomkezelést dolgozzon ki. Az önjáró robotot az Automatizálási és Robotikai Központ, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC) és a Madridi Politechnikai Egyetem (CAR-CSIC-UPM) együttműködő csapata hozta létre – tudatta az Innovation Origins lap.
 
A robot mesterséges intelligenciával és intelligens látással dolgozik, ezért képes megkülönböztetni a növényeket a gyomoktól. Miután ezt megtette, erős lézer segítségével pusztítja el az utóbbiakat. Olvasd el: Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló
 
Mesterséges intelligencia - Lézerrel dolgozik a gyomirtó robotgép
Mesterséges intelligencia - Lézerrel dolgozik a gyomirtó robotgép
 
Az önjáró robot nem más, mint egy mobil platform. A rendszer nagy teljesítményű lézerforrásból áll, mely alapvetően az orvosi területen használt lézer kiterjesztése. A keletkező lézersugár a növény merisztémáira, azaz osztódó szöveteire összpontosít, elég hosszan ahhoz, hogy megégesse a gyomokat, így azok elpusztulnak.
 
A merisztémák a növények érzékeny részei, ezek teszik lehetővé a növekedésüket. Vagyis, mivel a lézer ezekre a pontokra fókuszál, meggátolja a gyomok terjedését a növényekben. Irtás nélkül, terjedési- és ellenálló képességük miatt csökkentenék a termést. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Alkalmazás segíti a locsolást és a gazdálkodást
 
A kutatók elmondták: precíziós szkennert fejlesztenek ki, a merisztémák helyzetét pedig egy intelligens látórendszer segítségével határozzák meg. A rendszer fotókat készít a növényről. A mesterséges intelligencia technikák használatával megkülönbözteti a gyomokat a növényektől, végül az egyes gyomok merisztémájának helyzetét állapítja meg az MI-módszerek alkalmazásával – magyarázta González de Santos.
 
A robot egyébként bármilyen termény esetében használható.
 
A projektben alkalmazott robotot egyébként eredetileg a francia Agreenculture cég fejlesztette ki, CEOL néven, és önálló működésre tervezték. Hibrid rendszere a hagyományos traktorhoz képest 3-5-szörösére csökkenti a gázolaj-fogyasztást. Lánccal szerelték fel és súlya könnyebb, mint egy traktoré - gyakrabban üzemel, segít a felszíni talaj fenntartásában, miközben üzemanyagot is megtakarít.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.