2023. 11. 27. - 08:15

Maga mögé utasítja a szuperszámítógépet a Google-mesterséges intelligencia

Maga mögé utasítja a szuperszámítógépet a Google-mesterséges intelligencia

Még a szuperszámítógépeket is lekörözi a Google-féle új DeepMind mesterséges intelligencia. A tanuló algoritmus akár időjárás-előrejelzést is készít 1 perc alatt.

Lehengerlő újdonságról számolt be a Google vállalat. Új, gépi tanulást használó DeepMind algoritmusa fölébe kerekedik a szuperszámítógépeknek.
 
Az új algoritmus kevesebb mint 1 perc alatt készít jó időjárás-előrejelzéseket, pontosabban képes előre jelezni az időjárás alakulását, mint a szuperszámítógépeket használó jelenlegi előrejelzési módszerek.
 
Időjárás percek alatt mesterséges intelligenciával
 
A Google GraphCast névre keresztelt modellje pontosabb 10 napos előrejelzést generált, mint az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzések Központja (ECMWF) által üzemeltetett High Resolution Forecast (HRES) rendszer – ami azt jelenti, hogy órák helyett percek alatt jósolt. Olvasd el: Jósolhat is a mesterséges intelligencia?
 
Maga mögé utasítja a szuperszámítógépet a Google-mesterséges intelligencia
Maga mögé utasítja a szuperszámítógépet a Google-mesterséges intelligencia
 
A Google DeepMind gyártja egyébként a HRES jelenlegi aranystandard időjárás-szimulációs rendszerét.
 
Az új DeepMind teljesítményéről - amely asztalig gépen is fut – a Science szaklapban számoltak be a szakemberek. Olvasd el: Előrejelző technológia segít az extrém időjárás kezelésében
 
A publikált eredmények alapján a GraphCast az időjárási változók több mint 99 százalékában felülmúlta az ECMWF-et, az 1.300 tesztrégió 90 százalékában. 
 
A tökéletes kiegészítő eszköz
 
A szakemberek ugyanakkor megjegyzik: nem hibátlan, mert az eredmények egy fekete dobozban generálódnak – ami azt jelenti, hogy az MI nem tudja megmagyarázni, hogyan talált meg egy mintát, vagy nem tudja megmutatni a működését.
 
Vagyis, elsősorban a meglévő eszközök kiegészítésére, nem pedig helyettesítésére használható – a hagyományos előrejelzéseket nem fogja egyhamar helyettesíteni a mesterséges intelligencia.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.