2023. 07. 10. - 10:30

Már szemétválogatásra is alkalmas a mesterséges intelligencia

Már szemétválogatásra is alkalmas a mesterséges intelligencia

Hulladékgazdálkodást segít a mesterséges intelligencia, azzal, hogy átnézi a szalagon haladó szemetet és adatokat gyűjt.

Kevés ember van, aki szívesen foglalkozik a szemét begyűjtésével, válogatásával. A mesterséges intelligencia számára azonban ez nem probléma.
 
Egy új MI-rendszer ráadásul, melyet a Greyparrot brit start-up alkotott, kiválóan segíthet a minden vállalatnak, aki ezen a területen tevékenykedik. 
 
Nemcsak áttekinti és válogatja a szemetet, hatékonyan részt vesz a hulladékgazdálkodásban és újrahasznosításban.
 
A Greyparrot a mesterséges intelligenciát 50 ilyen vállalkozásban vetette be Európában: a szállítószalagok fölé kemerákat telepítettek, amelyek adatokat gyűjtenek. A szoftver valós időben analizálja, milyen hulladékok haladnak a szalagon. Olvasd el: Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyagszemét útját
 
Már szemétválogatásra is alkalmas a mesterséges intelligencia - Fotó: greyparrot.ai
Már szemétválogatásra is alkalmas a mesterséges intelligencia
 
Mint azt az alkotói elmondták, a feladat az MI számára sem olyan könnyű, mivel egy bepiszkolódott, összetört, összegyűrődött műanyagpalack például jóval komplexebb gondot jelent. Olvasd el: Víz alatti robotok gyűjtik az akkufémeket
 
A szemét mesterséges intelligenciával figyelése azonban számos szempontból hasznos.
 
A Greyparrot MI-rendszerei mára 32 milliárd szemétbe dobott terméket követnek nyomon éves szinten, s az adatok segítettek egy megalkotni a digitális hulladéktérképet, amely sokat jelent a hulladékgazdálkodóknak a rendszerek fejlesztése szempontjából.
 
A szabályozók számára is igen hasznos azonban, ugyanis ha jobban értik, mi az, ami gondot jelent a feldolgozásnál a szemét kidobása után, a fontos információt a csomagolástervezésnél is fel tudják használni.
 
A találmányban tehát meglehetősen nagy lehetőségek vannak.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.