2022. 12. 16. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Víz alatti robotok gyűjtik az akku-fémeket

Mesterséges intelligencia - Víz alatti robotok gyűjtik az akku-fémeket

Víz alatti robotok gyűjtik össze fenntartható módon az akkumulátorok fémeit – amerikai és kanadai szakemberek építették meg a különleges járműveket.

A tengerfenék felett lebegve gyűjthetik a jövőben víz alatti robotok az akkumulátor fémeit, fenntartható módon.
 
A célra egy amerikai és kanadai székhelyű, Impossible Metals névre keresztelt cég épített víz alatt közlekedő járműveket, melyek képesek begyűjteni az óceán fenekéről az akkumulátor-fémeket, anélkül, hogy elpusztítanák a tengeri ökoszisztémát.
 
A víz alatti járművek könnyen telepíthetők egy hajóról a tengerfenékre, ahol azonnal aktiválják az aljukon levő kamerákat és karokat.
 
Amíg a jármű a tengerfenék felett lebeg, a karok begyűjtik a rajta fekvő, problémás fémeket, elkerülik a sziklákat - ahol állatok élhetnek - és érintetlenül hagyják az élőhelyet. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Lélegzetelállító tervek víz alatti robotokkal
 
Mesterséges intelligencia - Víz alatti robotok gyűjtik az akku-fémeket
Mesterséges intelligencia - Víz alatti robotok gyűjtik az akku-fémeket
 
Ahogyan a világ áttér a környezetbarát energiamegoldásokra, egyre nő az újrahasználható akkumulátorok iránti kereslet.
 
Ezek az akkumulátorok nikkelt és kobaltot igényelnek – s mivel ezekből a fémekből egyre kevesebb lerakódás van a szárazföldön, az emberek az óceán fenekén keresik, ahol nagy koncentrációban, polifémes csomók formájában találhatók meg.
 
A csomópontok kitermelésére szolgáló jelenlegi prototípusok a hagyományos kotrási technológián alapulnak.
 
Az Impossible Metals szerint azonban az ő megoldásuk jobb, nemcsak azért, mert megakadályozza a biodiverzitás csökkenését – gazdaságosabb is.
 
A cég Eureka 1 névre keresztelt prototípusát 25 méter mélyen helyezték el. A talaj felett lebegett a több gumó begyűjtése során. A víz alatti jármű érzékelőkkel működik, hogy navigáljon, azonosítsa és összegyűjtse a fémeket.
 
Egyedülálló felhajtóerő-meghajtó rendszerrel is rendelkezik, amely segít a járműnek visszaemelkedni rakományával együtt a hajóra, ha megtelt a tartály. Olvasd el: Önjáró tengeralattjáró térképezi fel az óceánt
 
 
Az Eureka 1-et 2022 novemberi elején tesztelték először: egy kommunikációs kábelhez csatlakoztatták a kézi és az autonóm vezérlés közötti váltáshoz, a jövőben azonban várhatóan teljesen autonóm lesz a robot.
 
A bányászat más formáitól eltérően az Impossible Metals által javasolt megoldás fenntartja az ökoszisztéma érintetlenségét, a társadalom számára pedig hozzáférést biztosít a felelős forrásból származó fémekhez, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata mielőbb háttérbe szoruljon.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.