2022. 12. 07. - 09:00

Márpedig ez Renoir – mondta a mesterséges intelligencia

Márpedig ez Renoir – mondta a mesterséges intelligencia

Még festmény-hitelesítésben is remekel a mesterséges intelligencia. Segítségét vették igénybe a szakértők, amikor nem tudtak megegyezni, Renoir-tól származik-e egy alkotás.

Mesterséges intelligenciát hívtak segítségül a közelmúltban a szakértők, miután nem tudtak megállapodni abban, vajon August Renoir készített-e egy festményt. Olvasd el: Rejtett Picasso-képet fedezett fel a mesterséges intelligencia
 
Az alkotó egyik munkáját, a Női porté – Gabrielle-t a híres Sothesby aukciósház nemrég 115-172 ezer euró közötti értékűre becsülte. A képen egy fiatal, fekete hajú hölgy látható, aki Renoir egyik kedvelt modelljére, Gabrielle Renard-ra emlékeztet.
Gabrielle a családnak dolgozott dajkaként, s többször állt modellt a festőnek. Fotó: art-recognition.com - Instagram/artrecognition
 
A szakértők azonban ennek ellenére nem voltak teljesen meggyőződve arról, hogy eredeti a festmény. Olvasd el: Megmutatja az MI, hogyan készítette művét a festő
 
Végül az Art Recognition mesterséges intelligencia-fejlesztő céghez fordultak segítségért.
 
A művelet során a szakemberek 206, eredeti festmény fényképes reprodukcióját alkalmazták az algoritmushoz, amely aztán precízen azonosította Renoir stílusát, s összevetette kortársai alkotásaival.
 
A mesterséges intelligencia szerint a fiatal nőt ábrázoló festmény 80,58 százalékban August Renoir keze munkája. 
 
Még egy módon bizonyítást nyert a dolog: a festményt birtokló svájci magángyűjtő egy francia szakértő csoporttal is egyeztetett, a GP.F. Dauberville & Archives Bernheim-Jeune-nel, akik pigmentelemzés alapján állítják, hogy Renoir a festő.
 
Akadt persze, aki így sem bízik a technológiában – Bendor Grosvenor művészettörténész megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia nem alkalmas egy festmény állapotának megítélésére – véleménye szerint fontos egy igazságügyi szakértő bevonása egy festmény eredetiségének a megállapításához.
 
 
Fotó: art-recognition.com - Instagram/artrecognition
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.