2021. 11. 27. - 08:00

Sokat jelenthetett a hölgy - Rejtett Picasso-képet fedezett fel a mesterséges intelligencia

Sokat jelenthetett a hölgy - Rejtett Picasso-képet fedezett fel a mesterséges intelligencia

Egy aktfestménytől egy befejezetlen Beethovenig, több rejtett kép létezését tárta már fel a mesterséges intelligencia Picasso gyűjteményében. Most egy guggoló hölgy aktját.

Több mint egy évszázada lapulnak sosem látott festmények Pablo Picasso leghíresebb művei alatt. A mesterséges intelligencia (MI) legutóbb egy guggoló nő portréját keltette életre – a szoftvert természetesen kiképezték rá, hogy úgy fessen, akár az egykori legenda. Picasso Vak ember élete című képe
 
A festő kék korszakában készült, Vak ember élete című alkotása alatt bújt meg a kép, melyet 1903-ban vitt vászonra. Azt, hogy a festmény alatt van egy másik, már 2010-ben kiderítették szakértők – röntgenvizsgálattal. 
 
A kép emberi szemmel nehezen vehető észre, ám a számítógépes technológia sokkal jobban lát. Olvasd el: Rembrandt festményét is helyreállította a mesterséges intelligencia
 
Picasso igen szegény körülmények között tengődött kék korszakában, s gyakran nem volt kerete arra, hogy új alapanyagokat vegyen a festéshez. Korábbi műveire ezért ráfestett egy másikat.
 
A guggoló női alak megjelenik egy másik festményen, Az élet címűn, külön kép azonban nem létezett róla – eddig.
 
A festmény alatt megbújó női aktAz eredeti alkotást a mesterséges intelligencia segítségével élesztették újra a kutatók. Olvasd el: MI készíti híres történelmi személyek portréit
 
Az MI természetesen Picasso minden ecsetvonását, stílusjegyét le tudja utánozni, ezért az aktfestmény igencsak valóságosra sikerült. Miután reprodukálta azt, a kutatók 3D nyomtatóval elővarázsolták a képet.
 
A szakemberek egyébként azt feltételezik, hogy mivel az említett női alak a festő több alkotásán is felbukkan, valószínűleg sokat jelentett a legendás művésznek.
 
A Vak ember élete egyébként a New York-i Metropolitan Múzeumban van kiállítva és 1903-as befejezése óta Pablo Picasso egyik legfontosabb munkájaként tartják számon.
 
Az Élet (La Vie) című festményt a Cleveland-i Művészeti Múzeumban őrzik.
 
Fotó: Metropolitan Museum of Art - robbreport.com
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.