2021. 01. 30. - 08:00

Maszkot viselőket is azonosít a mesterséges intelligencia

Maszkot viselőket is azonosít a mesterséges intelligencia

Egy, arcfelismerő rendszereket készítő japán vállalat most olyan mesterséges intelligencia-fejlesztéssel állt elő, amely a maszk ellenére is képes azonosítani az embereket.

A japán NEC cég már korábban ismertté vált arcfelismerő rendszerei miatt – a vállalat azonban a közelmúltban olyat is kifejlesztett, amelyről állítja: a maszkot viselő embereket is képes azonosítani.
 
Az arc azon részeit detektálja, amelyeket nem takar a maszk, így a szemeket – s ennek alapján határozza meg a személyt. A NEC szerint az ellenőrzés kevesebb, mint egy másodpercig tart, a pontossági arány pedig meghaladja a 99,9 százalékot. Olvasd el: Maszkos arcot is felismerhet a mesterséges intelligencia? 
 
A Met Rendőrség már a NEC NeoFace Live Facial Recognition rendszere segítségével hasonlítja össze a tömegben lévő arcokat azokéval, akik valamilyen okból megfigyelési listán szerepelnek.
 
További ügyfelei a Lufthansa és a Swiss International Airlines légitársaság.
 
Az új algoritmusok már nagy pontossággal azonosítják a maszkot viselőket is
Az új algoritmusok már nagy pontossággal azonosítják a maszkot viselőket is
 
 
A NEC vállalat jelenleg az automatizált fizetések rendszerét is teszteli egy, Tokió központjában található üzletben.
 
A technológia számos helyzetben segíthet az embereknek a felületekkel való érintkezés elkerülésében – mondta el Shinya Takashima, a NEC digitális platform divíziójának menedzserasszisztense. Olvasd el: Miért fontos az érintkezés nélküliség?
 
Újdonságukat azzal a bevezető szöveggel mutatták be, miszerint „a koronavírus-helyzet miatt még jobban nőttek az igények az efféle rendszerekre”.
 
A járványhelyzetet megelőzően a maszkot viselő emberek képeinek 20-50 százalékát nem sikerült azonosítani az arcfelismerő algoritmusokkal – mutatott rá a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet jelentése. Ám 2020 végére a javulás és a pontosság ezen a téren óriási volt.
 
Az arcfelismerés témaköre korábban mindig ellentmondásosnak bizonyult. Kérdések merültek fel arról, miként ismerik fel a rendszerek a sötétebb bőrárnyalatokat, de a magánélet megsértésével kapcsolatos etikai aggályok is előkerültek.
 
2020 augusztusában jogellenesnek ítélték, hogy a walesi rendőrség ilyen rendszereket alkalmazott egy polgárjogi kampányos illető által indított ügyben.
 
Az Egyesült Államokban a nagy technológiai vállalatok - köztük az Amazon és az IBM - , felfüggesztették az arcfelismerő szoftverek rendőrségi használatát, hogy a törvényhozóknak legyen ideje mérlegelni a telepítésükre vonatkozó jogszabályokat.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.