2020. 12. 07. - 09:45

Mesterképzést indít a mesterséges intelligencia felelős használatáért a Cambridge-i Egyetem

Mesterképzést indít a mesterséges intelligencia felelős használatáért a Cambridge-i Egyetem

Mesterképzéssel igyekszik elérni a Cambridge-i Egyetem, hogy a mesterséges intelligencia-termékek ne okozzanak kárt.

Tanfolyamot szervezett szakemberek számára a Cambridge-i Egyetem – a célja gondoskodni arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) termékek ne okozzanak kárt. Mesterképzést indítanak ugyanis a felelősségteljes használatról azoknak, akik ezzel foglalkoznak.
 
A Cambridge-i Egyetem tanfolyama az első ilyen jellegű képzés lesz az Egyesült Királyságban. Olyan embereknek szánják, mint például a technológiai gyártók. Olvasd el: Hazánkban is segít a mesterséges intelligencia a tüdőrák felismerésében
 
Miközben a mesterséges intelligenciára gondolva sok embernek a gyilkos robotok jutnak eszébe - különösen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is ezt népszerűsíti -, az MI valójában számos helyen jelen van, az Amazon Alexa virtuális asszisztensétől kezdve az arcfelismerésen át a Google térképekig.
 
A mesterséges intelligencia biztonságos és előnyös használata a tanfolyam célja
A mesterséges intelligencia biztonságos és előnyös használata a tanfolyam célja
 
A mesterséges intelligencia lehetséges hátrányai közé tartozik ugyanakkor, hogy felerősítheti a szexizmust – volt már rá példa, hogy a toborzó eszköz algoritmusa automatikusan leminősítette a női jelentkezőket -, de használható megfigyelésre is, az arcfelismerő algoritmusok pedig segítenek eldönteni, ki a potenciális bűnöző.
 
A Cambridge-i Egyetem Leverhulme Intelligencia Jövő Központja (CFI) által vezetett tanfolyam ösztönözni szeretné a vezetőket olyan jövő felé terelni a társadalmat, ahol a mesterséges intelligenciát jóra használják.
 
Dr. Stephen Cave, a CFI ügyvezető igazgatója elmondta: mindenkinek ismerős az aggodalom, hogy egy napon a mesterséges intelligencia ellenünk lép fel. Olvasd el: Az Y-generáció elfogadná a robotsegítséget
 
„Ez számos olyan, népszerű film alapanyaga volt, mint a Terminátor az 1980-as években, a 2001: Űrodüsszeia az 1960-as években, vagy a Westworld az 1970-es években, s újabban a népszerű tévés adaptációban. Az MI számos kockázatot jelent, melyek sokkal közvetlenebbek, mint egy robotlázadás. Nem kevés  példa volt rá, melyek kiemelt helyen szerepeltek a hírekben, bemutatva,  miként lehet felhasználni az elfogultságot és az igazságtalanságot fokozott módon.”
 
Cave hozzátette: döntő fontosságú, hogy a jövőbeli vezetők képzett módon tudják kezelni ezeket a kockázatokat, s a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a csodálatos technológiából. „Ezen úttörő új tanfolyamnak ez a célja” – emelte ki az ügyvezető igazgató.
 
A 2 éves tanfolyamot a Cambridge-i Egyetem Továbbképző Intézetével együttműködésben részmunkaidőben szervezik meg.
 
A tanterv számos tudományos területre terjed majd ki, beleértve a filozófiát, a gépi tanulást, a politikát, a versenyelméletet, a dizájnt, az informatikát, a mérnöki tudományokat és a jogot.
 
„Az emberek különböző módon használják a mesterséges intelligenciát minden iparágban, s azt kérdezik maguktól, vajon hogyan tehetnék ezt úgy, hogy az széles körben a társadalom javát szolgálja?”- tette fel a kérdést dr. Cave, hozzátéve, hogy a tanfolyamhoz élvonalbeli tudást gyűjtöttek össze az MI felelősségteljes és előnyös használatáról.
 
Ezt át szeretnék átadni a fejlesztőknek, a döntéshozóknak, az üzletembereknek és másoknak, akik jelenleg döntéseket hoznak e technológiák használatáról.
 
A tanfolyam várhatóan 2021 októberében indul.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.