2023. 02. 24. - 09:45

Mesterséges intelligencia - A házimunkák 39 százalékát robotok végezhetik 2033-ra

Mesterséges intelligencia - A házimunkák 39 százalékát robotok végezhetik 2033-ra

A robotok képessé válnak arra, hogy a sokak által utált házimunkák csaknem 40 százalékát elvégezzék az emberek helyett – mindez 2033-ig megvalósulhat.

Nagyon valószínű, hogy 2033-ra a háztartási munkák több mint egyharmadát a robotok fogják végezni.
 
A szakértők előrejelzése szerint ekkorra képesek lesznek ezekre a feladatokra, s azok 39 százalékát meg tudják majd oldani az emberek helyett. 
 
Az Egyesült Királyságból és Japánból származó kutatók 65 mesterséges intelligencia-szakértőt kértek fel: jósolják meg, milyen mértékben vesznek majd részt 10 éven belül a robotok a háztartási munkákban. Kiderült: a becslések szerint a házimunkára fordított idő 39 százaléka automatizálható. Olvasd el: Töröl, pakol, ajtót nyit a házimunkákra is képes robot
 
Mesterséges intelligencia - Egyes robotok már ma is elvégeznek háztartásbeli feladatokat
Mesterséges intelligencia - Egyes robotok már ma is elvégeznek háztartásbeli feladatokat
 
Az Oxfordi- és az Ochanomizu Egyetem szakértőinek előrejelzése alapján a leginkább minden bizonnyal az élelmiszer-vásárlás automatizálható, a legkevésbé pedig a gyermekekről vagy az idősekről való gondoskodásba vonhatók be a robotok. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Titkos robottípus készül a háztartási feladatok elvégzésére
 
A Plos One folyóiratban megjelent eredmények párhuzamba vonhatók az önvezető autókat körülvevő optimizmussal – jegyezte meg a tanulmány szerzője, Ekaterina Hertog, az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligenciával és társadalommal foglalkozó docense.
 
„Az önvezető autók ígérete, az, hogy közlekednek az utcán, leváltják a taxikat, már évtizedek óta megvan – s mégsem tudtuk eddig megfelelően működtetni a robotokat, vagy úgy megalkotni az önvezető kocsikat, hogy kiszámíthatatlan környezetben is tökéletesen navigáljanak. Az otthonok ebben az értelemben hasonlóak” – mondta Hertog.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.