2021. 12. 23. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Töröl, pakol, ajtót nyit a házimunkákra is képes robot

Mesterséges intelligencia – Töröl, pakol, ajtót nyit a házimunkákra is képes robot

Számos otthoni feladat ellátására képes egy startup cég legújabb találmánya: a robot prototípusa mindennapos tevékenységeket végez, asztalt töröl vagy épp elrendezi a székeket.

Sokan álmodnak arról, hogy amikor hazaérnek, ne a házimunkával kelljen folytatniuk napjukat. Napjainkra számos robot készült már el, amely az efféle feladatokat elvégezné az ember helyett, többnyire azonban csak prototípusok születtek.
 
Az Everyday Robots startup cég Google Moonshot Factory, más néven Google X projektjeként indult, mára azonban önállósodott, létrehozta saját weboldalát is. Robotjaikkal immár mindennapos tevékenységeket végeztetnek irodáikban.
 
Hans Peter Brøndmo, a robotokkal kapcsolatos projekt vezetője elmondta: mostanra több mint 100 robot prototípusból álló flottát üzemeltetnek, amelyek önállóan hajtanak végre hasznos feladatokat az irodáik körül. Olvasd el: Bevált az első támaszt nyújtó otthoni robot
 
Mesterséges intelligencia - Asztalt töröl az irodában a legújabb robot
Mesterséges intelligencia - Asztalt töröl az irodában a legújabb robot
 
„Az elmúlt néhány évben olyan integrált hardver- és szoftverrendszert építettünk, amelyet tanulásra terveztek – beleértve a tanulás átvitelét a virtuálisból a valós világba. Robotjainkat különféle kamerák és érzékelők keverékével szerelték fel, hogy jól lássák az őket körülvevő világot magyarázta Hans Peter Brøndmo. - A gépi tanulási technikák, például a megerősített tanulás, az együttműködésen alapuló tanulás és a demonstráció-alapú tanulás kombinációjának használatával a robotok folyamatosan egyre jobban értették az őket körülvevő világot és ügyesebbek lettek a mindennapi feladatok elvégzésében.”
 
A robot most algoritmusokat és a feladatokból levont tanulságokat alkalmazza – így például az ajtónyitás módszerét egy másik feladathoz, a széktoláshoz. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a robotot, amelyik a szemetet válogatja, immár fel lehet szerelni lehúzóval az asztalok letörlésére és használhatja ugyanazt a megfogót, amely a csészéket fogja, sőt megtanulhatja kinyitni az ajtókat is. Olvasd el: Itt a gyors és testreszabható burgerforgató robot
 
A Google X irodáiban tevékenykedő robotokat a közelmúltban néhány kaliforniai, Bay Area-beli Google kávézó is elkezdte használni. Vagyis, mondhatni, az Everyday Robots hatéves munkát követően végre kiköltözött a laborból.
 
A csapat izgalmas technikai előrelépést tett egy általános célú tanulórobot létrehozása felé, ám még mindig vannak alapvető technikai feladatok és néhány feltárandó kérdés. Izgatottak vagyunk a fejlődés miatt és nagyon szurkolunk nekik” – mondta Astro Teller, az X moonshots vezetője.
 
A Google X részéről egyébként ez a második robotikai bejelentés idén. 2021 júliusában bemutatták az Intrinsic nevű új Alphabet céget, ami olyan szoftvereszközöket fejleszt, melyek célja az ipari robotokat – ezekkel a napelemektől az autókig mindent elkészítenek – könnyebben használhatóvá, olcsóbbá és rugalmasabbá tenni.
 
Fotó: everydayrobots.com
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.