2022. 07. 02. - 13:30

Mesterséges intelligencia - A legpiszkosabb munkát is elvégzi ez a robot

Mesterséges intelligencia - A legpiszkosabb munkát is elvégzi ez a robot

Díjat nyert egy kanadai újító az iparban alkalmazható, a legkoszosabb- és veszélyesebb munkát is elvégző robotért - Nicolas Olmedo az emberek biztonságát szeretné megőrizni.

Az emberek biztonságát tartja szem előtt az a tervező, aki eltökélte: robotokat küld oda, ahová jó esetben soha senkinek nem kellene mennie: ipari bányatavak zavaros, sáros iszapjába és más veszélyes terepekre, amelyeket folyamatosan szükséges figyelni.
 
Nicolas Olmedo sáron, havon, jégen vagy sziklán járó intelligens robotokat alkot, amelyek csavaros pontonok segítségével haladnak át a terepeken – úttörő jellegű munkájáért a közelmúltban rangos kitüntetést kapott a Mitacs-tól, egy kanadai innovációs szervezettől, amely azzal foglalkozik, hogy tudományos intézmények kutatási megoldásaival oldja meg az üzleti kihívásokat.
 
A robotok fejlesztésére tett erőfeszítéseiért cégén, a Copperstone Technologies-en keresztül június 2-án vehette át Olmedo a Mitacs Outstanding Entrepreneur Award díjat Montrealban. Olvasd el: Négylábú robot ellenőrzi a fúrótornyokat
 
Mesterséges intelligencia - A legpiszkosabb munkát is elvégzi ez a robot
Mesterséges intelligencia - A legpiszkosabb munkát is elvégzi ez a robot
 
„Az ipari vállalatok és bányák számára létfontosságú, hogy folyamatosan figyeljék hulladékterületeiket, mérjék a környezeti hatások mérséklésének és helyreállításának előrehaladását. Ennek ellenére azonban az érintett terep rendkívül veszélyes – mondta Olmedo, kifejtve, hogy ez olyan, mintha sűrű, fekete mézben próbálnánk haladni, ami kerekekkel, lánctalpokkal és hajócsavarokkal lehetetlen vállalkozás.
 
Még ha úszó kotrógéppel szállítanak is geotechnikai szakértőkből álló csapatot a hulladéktó közepére, a folyamat időigényes, költséges és mindig fennáll az elakadás veszélye - azaz a tartalék személyzetnek készenlétben kell állnia. 
 
Olmedo emiatt állt elő azzal az ötlettel, hogy ezekre a helyekre robotokat szükséges küldeni.
 
A cég kétéltű cleantech robotjai egy HELIX elnevezésű családot alkotnak – melyeket kezelhet az ember távirányítóval, de önálló működésre is programozhatók. A csavaros meghajtás és a négykerék-hajtási technológiák szabadalmaztatott kombinációját használják a vízen lebegéshez vagy görgetéshez bármilyen terepen - függetlenül attól, hogy az nedves, sáros, havas vagy ragadós. Olvasd el: Járőr lesz a Hyundainál a robotkutya
 
Korszerű eszközökkel vannak felszerelve iszap- vagy vízminták gyűjtésére, valamint a környezettakarítási erőfeszítések nyomonkövetéséhez szükséges geotechnikai mérések elvégzésére.
 
„Robotjaink kimehetnek a veszélyes hulladékterületekre és sikeresen gyűjthetnek mintát a zagy felszíne alól mondta Nicolas Olmedo, megjegyezve, hogy bizonyos esetekben a robotok olyan adatokat szereznek, amelyeket máskülönben lehetetlen lenne begyűjteni. - Mintáink lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy mindent elemezzenek a hulladékanyaguk összetételétől kezdve, hogy mennyi víz van visszatartva az iszapban és mennyi maradék bitumen van jelen” – magyarázta. Olvasd el: 
 
A HELIX robotokat meg lehet vásárolni, de szolgáltatásként bérelhetők is - ebben az esetben a Copperstone alkalmazottai felelősek azok telepítéséért és üzemeltetéséért.
 
Mindkét esetben az egyes konkrét ipari alkalmazásokhoz igazítják a gépeket, beleértve a vízvizsgálatokat, a vízprofil-készítést, a víz- és üledékmintavételt, a geotechnikai felméréseket vagy a jégvastagság felmérését - amelyek például a jeges utak téli biztonságának biztosításához szükségesek.
 
Mivel az anyagok és a terep minden alkalmazáshoz egyediek, a vállalat folyamatosan javítja robotjai teljesítményét - apró beállításokkal, minden egyes munka elvégzése után.
 
Olmedo elmondta: jelenleg még 10 gomb megnyomására van szükség a feladat elindításához, de végső céljuk az, hogy a robot teljesen intelligensen működjön, gombok nélkül.
 
 
Fotó: copperstonetech.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.