2021. 11. 11. - 09:45

Mesterséges intelligencia - A robotkutyák már fegyvert is tartanak maguknál

Mesterséges intelligencia - A robotkutyák már fegyvert is tartanak maguknál

Az elképzelés szerint saját robotfegyverekkel felszerelve vándorolnak majd Amerikában a Ghost Robotics gépkutyái.

Nem újdonság a jelenlétük, hiszen különféle munkálatok során, illetve parkokban járőrözésre is bevetették már őket, a robotkutyák azonban a jelek szerint újabb és újabb képességeket kapnak. Olvasd el ezt is: Mesterséges intelligencia - Földeken teljesít szolgálatot a robotkutya
 
Úgy tűnik, saját fegyverrel ellátva vándorolnak majd az Egyesült Államokban, járőrözve az utcákon.
 
A Ghost Robotics az Amerikai Hadsereg Szövetségének éves konferenciáján mutatta be Vision 60 névre keresztelt, négylábú robotját. A prototípus feje tetején egyedi készítésű fegyver van, igaz, nem teljesen önálló.
 
„A fegyvert teljes mértékben egy távoli kezelő irányítja. Csak ember teheti ezt meg, ebben a tekintetben nincs autonómia vagy mesterséges intelligencia” – szögezte le Jiren Parikh vezérigazgató a New Scientist magazinnak.
 
Saját fegyverrel látták el a robotkutyákat
Saját fegyverrel látták el a robotkutyákat
 
 
Az egyelőre nem világos, hogy a Ghost Robotics és a Sword International megkísérli-e eladni a módosított robotkutyát a kormánynak, illetve, hogy milyen célt szolgál mindez.
 
A robotkutya hivatalos neve Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV). Az embernek térdmagasságig ér, másodpercenként több mint 1,52 méter sebességgel mozoghat és akár 13 kilót is elbír. Még víz alá is süllyedhet.
 
A Ghost Robotics robotikai cég azért fogott össze a Sword International-lel, hogy ellássa a robotkutyát egy SPUR - vagy speciális célú, vezető nélküli puska - néven ismert fegyverrel, amely 10 lövést tud leadni akár 1200 méteres távolságból. Olvasd el: Távolról is vezérelhető lesz a robotkutya
 
A Sword elmondása szerint a Vision-60 fegyverrendszere biztonságos és megbízható bevetést garantál. A kezelő számára lehetővé teszi, hogy a fegyvert távolról töltse és biztonsággal kezelje. Az újdonság funkciói arra is jók, hogy kiküszöböljék a meghibásodásokat.
 
Az egyéb funkciók közé tartozik egyébként egy 30-szoros optikai zoommal rendelkező hőkamera, a 3. generációs éjszakai látás elleni védelem, hogy a robot jobban álcázhassa magát.
 
A fegyveres robotkutya híre azután érkezett, hogy 2020 decemberében az amerikai védelmi minisztérium bevezette a robotkutyákat a légierő valós hadműveleteibe – többéves tesztelést követően.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.