2021. 02. 11. - 09:45

Mesterséges intelligencia - A számítógép megmondja, belehal-e valaki a koronavírusba

Mesterséges intelligencia - A számítógép megmondja, belehal-e valaki a koronavírusba

A betegadatok felhasználásával a mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal képes előrejelezni, belehalhat-e egy páciens a koronavírusba vagy sem.

Csaknem száz százalékos precizitással előre tudja jelezni a mesterséges intelligencia, ki az, aki belehalhat a koronavírusba.
 
A betegadatok felhasználásával 90 százalékos pontossággal képes felmérni, vajon olyan súlyos állapotba kerül-e egy páciens, hogy nem gyógyul meg – állítja a Koppenhágai Egyetem új kutatása. A nem, a testtömeg-index (BMI) és a magas vérnyomás mind komoly szerepet játszik a betegség kimenetelében. Olvasd el: Megjósolja a mesterséges intelligencia, ki lesz a legbetegebb
 
A kutatás felhasználható a kórházba kerülő betegek számának megjóslására, ahogyan arra is, kinek kell majd lélegeztetőkészülék, s azt is meghatározhatja, kiket kell elsőként beoltani a koronavírus-vakcinával.
 
Vagyis, a mesterséges intelligencia képes előrejelezni, ki az, aki a legnagyobb valószínűséggel belehal a fertőzésbe.
 
A mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal megjósolja, ki a nagyon rizikós beteg
A mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal megjósolja, ki a nagyon rizikós beteg
 
Az eredményről a Koppenhágai Egyetem Számítástudományi Tanszékének kutatói számoltak be egy közelmúltban publikált tanulmányban.
 
A koronavírus-megbetegedések első hulláma idején olyan számítógépes modellek kifejlesztésén dolgoztak, amelyek a betegség előzményei és az egészségügyi adatok alapján tudják megjósolni, hogy az embereket milyen súlyosan érinti a Covid-19. Olvasd el: Megmondja a mesterséges intelligencia, rosszabbodik-e a betegség
 
A dániai fővárosi és a dán zélandi régió betegadatai alapján a tanulmány eredményei azt mutatják: a mesterséges intelligencia képes 90 százalékos pontossággal meghatározni, hogy egy ember, aki jelenleg még nem is fertőzött, meghalhat-e a koronavírusban – amennyiben elkapja.
 
Ha pedig egyszer már kórházba szállították a betegséggel, a számítógép 80 százalékos precizitással azt is előrejelzi, hogy szüksége lesz-e lélegeztetőgépre.
 
„A kórházak megsegítésére szolgáló modelleken kezdtünk el dolgozni, mivel az első hullámban az egészségügyben attól tartottak, nincs elegendő lélegeztetőkészülék az intenzív terápiás betegek számára. Új eredményeink azonban már arra is felhasználhatóak, hogy azonosítsuk, kinek van szüksége vakcinára – magyarázta Mads Nielsen professzor, a Koppenhágai Egyetem Számítástudományi Tanszékének munkatársa.
 
Mindezek alapján úgy tűnik, a magas vérnyomással küzdő idős férfiak vannak a legnagyobb veszélyben.
 
A kutatók 3.944 koronavírusos dán beteg adataival táplálták a számítógépes programot. Ezzel arra tanították a számítógépet, hogy felismerje a mintákat és összefüggéseket a páciensek korábbi betegségei és a Covid-19-el szembeni viszonyulásuk között.
 
„Eredményeink nem meglepő módon azt mutatják, hogy az életkor és a testtömeg-index a legmeghatározóbb paraméter annak meghatározása szempontjából, milyen súlyosan érinti az embereket a koronavírus. Annak a valószínűsége, hogy valaki meghal vagy légzőkészülékre kerül, magasabb, ha az illető férfi, magas vérnyomással vagy neurológiai betegséggel küzd” – mondta Nielsen professzor.
 
Az eredmények alapján a legmagasabb kockázatnak a testtömeg-index, az életkor, a magas vérnyomás, a férfi lét, a neurológiai betegségek, a COPD, az asztma, a cukorbetegség és a szívbetegségek számítanak.
 
Azokat, akiket egy vagy több ilyen jellemző érint, célszerű előrevenni az oltási listán. 
 
A kutatók bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan segíteni tud az ország kórházaiban, azzal, hogy folyamatosan előre jelzi a légzőkészülékek szükségességét.
 
A kutatást a Rigshospitalet, valamint a Bispebjerg és a Frederiksberg Kórház együttműködésével végezték.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.