2021. 02. 08. - 09:45

Mesterséges intelligencia segít az új koronavírus-vakcinák fejlesztésében

Mesterséges intelligencia segít az új koronavírus-vakcinák fejlesztésében

Mesterséges intelligencia-alapú szoftvert fejlesztett ki a kutatók a Dél-Kaliforniai Egyetemen, mellyel a jövőben gyorsabban készíthetnek új koronavírus-oltást.

Új módszert fejlesztett ki a Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Iskolájának kutatócsoportja a koronavírus megjelenő mutációinak leküzdésére, egyben az oltások fejlesztésének meggyorsítására – a cél, hogy megállítsák az emberek ezreinek haláláért és a gazdaság tönkretételéért felelős kórokozót.
 
Az új mutációk megjelenésével ugyanis a korábbi vakcinák egy idő után hatástalanok lehetnek.
 
A kutatócsoport a legjobb megelőző orvosi terápia meglelését is célul tűzte ki. Olvasd el: Iratok millióit nézi át a mesterséges intelligencia a megoldásért
 
A módszer könnyen alkalmazható a vírus lehetséges mutációinak elemzésére - biztosítva a lehető legjobb vakcinák gyors azonosítását. Olyan megoldást találtak, amely nagy előnyt jelent az emberek számára a kialakuló fertőzésekkel szemben.
 
Új koronavírus-elleni vakcinákat fejlesztenek a kutatók mesterséges intelligencia segítségével
Új koronavírus-elleni vakcinákat fejlesztenek a kutatók mesterséges intelligencia segítségével
 
A kutatók által kifejlesztett gépi tanulási modell percek alatt képes oltástervezési ciklusok végrehajtására, ami korábban hónapokba, vagy akár évekbe telt – állítja a tanulmány.
 
„A mesterséges intelligencia-keretrendszer, melyet a vírus sajátosságaira alkalmazunk, másodpercek alatt képes biztosítani a megfelelő vakcina-jelölteket – ráadásul ezek gyorsan átvihetők a klinikai vizsgálatokba, megelőző orvosi terápiák eléréséhez, anélkül, hogy emberek biztonságát veszélyeztetnék” – fogalmazott Paul Bogdan, az USC Viterbi villamos- és számítástechnikai docense, egyben a tanulmány szerzője.
 
Hozzátette: mi több, a módszer úgy alakítható, hogy segítsen a kutatóknak megelőzni a koronavírust, az ugyanis az egész világon mutálódik. Olvasd el: Felgyorsíthatja az MI az oltás feltalálását?
 
A szakemberek a tanulmányt a Nature Research Scientific Reports folyóiratában közölték.
 
Amikor a módszert a SARS-CoV-2-re alkalmazták – ez a vírus okozza a Covid-19-et -, a számítógépes modell hamar kimutatta a kórokozót kezelni képesnek mutatkozó összetevők 95 százalékát, s meghatározta a legjobb lehetőségeket.
 
A mesterséges intelligencia alapú módszer 26 lehetséges vakcinát jelzett előre, amelyek működni fognak a koronavírus ellen.
 
Ezek közül a tudósok azonosították a legjobb 11-et, melyekből számos, ún. epitóp vakcinát állíthatnak elő – ez támadhatja meg azokat a fehérjetüskéket, melyeket a koronavírus a gazdasejthez kötődésre és a behatolásra használ.
 
A vakcinák a fertőzés régióját – vagyis epitópját - célozzák meg a fehérjetüske megbontására, semlegesítve a vírus szaporodási képességét.
 
Még döbbenetesebb, hogy a mérnökök kevesebb, mint 1 perc alatt elkészíthetnek egy új, több epitópot tartalmazó vakcinát egy új vírus ellen – majd 1 órán belül validálhatják is annak minőségét.
 
Érdemes tudni, hogy a fenti módszerrel szemben a vírus elleni védekezés jelenlegi folyamatai megkövetelik a kórokozó laboratóriumban növesztését, deaktiválását, illetve a betegséget okozó vírus injektálását.
 
A folyamat időigényes és több mint 1 évet vesz igénybe - miközben a koronavírus-fertőzés szemmel láthatóan nagy iramban terjed.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.