2021. 03. 15. - 08:50

Mesterséges intelligencia - Adatalapú trágyázást biztosít az új technológia

Mesterséges intelligencia - Adatalapú trágyázást biztosít az új technológia

A teljes talajban pontosan követi a trágyázás folyamatát, a sókoncentrációk és a műtrágya mozgását egy újonnan kifejlesztett technológia, mesterséges intelligencia szenzorok segítségével.

Egyre fejlettebb módszerekkel javíthatnak termés-hozamukon a gazdálkodók. Most a CropX cég fejlesztett ki egy vadonatúj trágyázási- és sókoncentráció-figyelő technológiát ennek érdekében.
 
Olyan megoldást hoztak létre, amely precízen azonosítja a trágyázási eseményt, a sókoncentrációkat és a műtrágya mozgását a talajban. Így a növénytermesztők tisztában lesznek a pórusvíz sótartalmának pontos koncentrációjával a talajban, illetve tudhatják azt is, felhalmozódott-e felesleges műtrágya, s több talajmélységben megkülönböztethetik a trágyázási koncentrációt.
 
A műtrágyák kelleténél kisebb mértékű, de túlzott alkalmazása is csökkentheti a terméshozamot és a termés jövedelmezőségét, míg a talajt gyökérzet alatt áztató műtrágyák nem támogatják a növények egészségét.
Sőt, a talajvízbe jutva nitrátszennyezést is okozhatnak – magyarázta a CropX. Olvasd el: A cél megfizethető mesterséges intelligencia a gazdálkodóknak
 
Mély tanulási algoritmusokkal precíz adatokkal kezelhetik a talajt a növénytermesztők
Mély tanulási algoritmusokkal precíz adatokkal kezelhetik a talajt a növénytermesztők
 
A fentiekhez érdemes tudni, hogy a talajérzékelők máig meglehetősen korlátozott képességekkel bírtak.
 
Nem tudták teljes mértékben támogatni a trágyázáskezelési kezdeményezéseket, mivel csupán a talaj ömlesztett elektromos vezetőképességének (EC) mérésére szorítkoztak, nem pedig a talajoldat elektromos vezetőképességére (amelyet pórus EC néven említenek).
 
„A pórus EC értékeléséhez szükséges, nem megfelelő konverziókra támaszkodva, az akadálynak számító, állandóan változó talajdinamika mellett a talajérzékelők nem tudtak valós idejű betekintést nyújtani a műtrágya vagy a só szintjébe, amely a hatékony műtrágyázás-kezelési erőfeszítésekhez mindenképpen fontos” – mondta el a CropX.
 
Mostanra a műtrágya mozgását és a sószintet is figyelhetik. Olvasd el: Az egészséges termésért dolgozik a földeken a mesterséges intelligencia
 
A CropX megoldásával képesek pontosan nyomon követni a műtrágya mozgását és a talaj sószintjét, egyidejűleg és több mélységben. Az új technológia gépi tanulási algoritmusokat használ, melyek megtanulják az egyes érzékelők helyeire vonatkozó, egyedi, hiper-lokális elektromos vezetőképességi trendeket.
 
A cég állítja: ennek segítségével a termelők megtudhatják a pórusvíz sótartalmának pontos koncentrációját a talajban, felismerhetik, nem halmozódott-e fel felesleges műtrágya a talajban és meg tudják különböztetni a trágyázási koncentrációkat, több talajmélységben.
 
A talajban történő dolgok alaposabb átlátásával a termelők számos előnyt nyerhetnek.
 
Adatok alapján végezhetnek módosításokat a műtrágya-gazdálkodási tervek terén a termésidőszakban. Képessé válnak jobban megcélozni a felhasznált műtrágya mennyiségét, a tényleges növényigény alapján. Költségeket takaríthatnak meg a laboratóriumi sótartalom méréshez szükséges, alapos talajmintavétel révén.
 
Figyelhetik és dokumentálhatják a műtrágya mozgását a talajban idővel, s csökkenteni tudják a kimosódás általi műtrágya-veszteséget.
 
A CropX további, ambíciózus lépéseket tervez a fejlesztés előremozdítására - beleértve a további laboratóriumi és terepi értékeléseket, a korlátozott kereskedelmi bevezetést és a partnerszervezetekkel való esetleges együttműködést.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.